Hlavní obsah

Busta Václava Havla ozdobila park v centru Litoměřic

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Busta Václava Havla byla v pondělí odhalena v parku v centru Litoměřic, který nese jeho jméno. Místní tímto způsobem vzdali hold exprezidentovi u příležitosti jeho nedožitých 76. narozenin. Slavnostního aktu se osobně zúčastnila i vdova po exprezidentovi Dagmar Havlová.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Dagmar Havlové se manželova busta líbila a s láskou ji pohladila.

Článek

Bronzová busta z dílny místní akademické sochařky Alžběty Kumstátové je umístěna na kamenném podstavci. Od původní varianty se skleněným podstavcem radní ustoupili z hlediska finanční náročnosti a kvůli hrozícímu vandalismu. Busta je umístěna v parku, který dostal Havlovo jméno záhy po jeho loňském úmrtí, před vegetací porostlou západní zídkou u jednoho z rybníčků.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Havlovu Bustu si prohlédly a fotily zástupy místních obyvatel.

„Hledali jsme vhodné místo, které by zároveň vybízelo k zamyšlení. Myslím, že jsme zvolili dobře. Panu prezidentovi by se tady určitě líbilo také proto, že je odtud výhled na zdejší pivovar,“ připomněl litoměřický starosta Ladislav Chlupáč (ODS) Havlův kladný vztah k zlatavému moku.

Havlová dílo ocenila

Mladá a skromná sochařka vytvořila podle svých slov plastiku tak, aby působila svěžím, lehkým, a přesto uceleným dojmem, a nešla proti duchu myšlenek a osobnosti Václava Havla. Do její horní třetiny vložila kovový plát, jenž vyčnívá z hranolu v trojúhelníkovém, mírně se zvedajícím útvaru. Tento detail slouží k položení nebo zavěšení květin.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Dagmar Havlová s výtvarnicí Alžbětou Kumstátovou.

Při tvorbě se Kumstátová zabývala i rozměrem díla. „Václav Havel byl člověkem, který měl dar být i v nejvyšší státní funkci mimořádně civilní. Také proto je plastika jen o málo vyšší než průměrně velký člověk,“ uvedla Kumstátová.

Podobu výsledku její práce ocenila Dagmar Havlová. „Busta dokonale vystihuje Vaškovu povahu, jeho dobrotu a laskavost. Povahu člověka harmonického a veskrze hodného,“ řekla bývalá první dáma.

Vondra dal 100 tisíc

Náklady na realizaci díla byly vyčísleny částkou přesahující 200 tisíc korun. Padesát tisíc korun uvolnilo město z vlastní pokladny, stejnou částku dodal senátor za Litoměřicko a blízký Havlův přítel Alexandr Vondra (ODS) prostřednictvím svého Nadačního fondu Kalich. Dalších sto tisíc korun zajistila veřejná sbírka, která byla v této souvislosti vyhlášena. Různými částkami přispěli jak firmy, tak jednotlivci z celé republiky.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Blízký Havlův přítel Alexandr Vondra přispěl na realizaci díla prostřednictvím svého fondu Kalich.

Vzdát hold Havlově památce přijeli i jeho přátelé-hudebníci. Kapela Jazz Conspiracy v čele s členem The Plastic People of the Universe Vratislavem Brabencem zahrála také skladbu, která poprvé zazněla na Velikonoce roku 1978 u Havlových na chatě na Hrádečku.

Na slavnost se přišly podívat zhruba tři stovky lidí. Nečekaná návštěva je podle starosty Chlupáče důkazem, že když je politik zároveň slušný člověk, je mezi lidmi oblíbený. „A to Václav Havel byl,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám