Hlavní obsah

Dopravu po Praze mají zajistit i vlaky, na kolejích však hrozí tlačenice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čistě městské vlaky, které lidé mohou znát například z Německa jako tamní S-bahn, by se měly podle představ magistrátu objevit i v Praze. Linky by měly metropoli zasíťovat do roku 2020. Spoje by vedle příměstské dopravy zajišťovaly i rychlý přesun po Praze a staly se konkurencí pro tramvaje a autobusy. O záměrech v pondělí hovořil náměstek primátora Josef Nosek (ODS).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Stávající linky S vozí cestující zejména z okolí Prahy

Článek

Zavedením prvních tratí vznikne poptávka po větším využívání vlakových spojů ve městě, věří Nosek. Množství lidí, kteří vlaky v Praze cestují, trvale narůstá od roku 2006. Za tuto dobu podle PID činil růst počtu cestujících více než třetinu. Jde ale především o lidi, kteří přijíždějí z okolí hlavního města do zaměstnání.

Podle magistrátu má však železnice potenciál konkurovat městským autobusům a tramvajím, protože je ve srovnání s nimi rychlejší a není závislá na dopravních komplikacích. Klíčová je podle magistrátu stavba nových vlakových zastávek v okolí městských dopravních uzlů a zejména u metra.

Příští zastávka Kačerov

Prvním takovým projektem je podle ředitele odboru strategie Správy železniční dopravní cesty Marka Binka zastávka u metra Kačerov. Měla by být hotová do roku 2014 a počítá se s ní pro spojení z Radotína do Běchovic právě přes Kačerov.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Dalšími plánovanými tratěmi, které by měly tvořit železniční spojení okrajových městských čtvrtí, jsou tratě Radotín - Smíchov - Vršovice - Vysočany a Hostivař - Libeň - Holešovice.

Kratší intervaly zatíží tratě

Pokud by měly vlaky fungovat jako v německých městech, bude třeba výrazně zkrátit interval mezi jednotlivými spoji, upozornil náměstek generálního ředitele Českých drah Antonín Blažek. Problém je v kapacitě sítě kolejí, o které se osobní vlaky dělí s rychlíky a nákladní dopravou. Například trať z Vysočan přes Libeň a Malešice do Hostivaře, která by se pro takovéto městské spojení hodila, se v Libni kříží s frekventovanou rychlíkovou tratí na Kolín a Pardubice.

Zavedení častějšího jízdního taktu by si proto vyžádalo stavbu mimoúrovňového přejezdu, aby se městská linka a rychlíky nepotkávaly. Se stavbou potřebného křížení správa železnic počítá, dodal Binko.

Reklama

Výběr článků

Načítám