Hlavní obsah

Odbory mají důvěru poloviny národa

Právo, jim
Aktualizováno

Odbory se mohou těšit důvěře téměř poloviny obyvatel. V průzkumu agentury STEM jim vyjádřilo náklonnost 49 procent dotázaných. Nejčastěji jsou mezi příznivci odborářů stoupenci levicových stran a důchodci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda největší odborové organizace ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

„Celkový vývoj důvěry v odbory od roku 2004 má mírně vzestupný charakter. Z podrobnější analýzy vyplývá, že dosavadní vrcholy důvěry v odbory byly podle výzkumů STEM v letech 2008 až 2009, a poté ve druhé polovině roku 2010, kdy ji vyjadřovalo mírně přes polovinu občanů. V posledních dvou letech osciluje kolem 50 procent,“ uvádějí autoři průzkumu, který proběhl na přelomu srpna a září.

Průzkum se zabýval i tím, jaký typ společnosti nejvíce k odborům tíhne. Asi nepřekvapí, že většinou jim důvěru projevují příznivci ČSSD (62 procent) a KSČM (60 procent). Mezi stoupenci TOP 09 je 49 procent lidí, kteří odborům věří, a v případě ODS jich je 38 procent.

Důvěru většiny nezaměstnaných odbory nemají

Ze sociálních skupin mají odbory nejnižší důvěru v očích živnostníků a podnikatelů - 35 procent. Ani u nezaměstnaných nemají odbory většinovou podporu, důvěru jim vyjádřilo 40 procent osob bez práce. Lépe jsou na tom odboráři v očích studentů, věří jim bezmála polovina, přesně 48 procent.

Důvěra odborům (v procentech)
září 2010září 2011září 2012
554849
zdroj: STEM

U zbytku zkoumaných skupin už mají odbory nadpoloviční přízeň. Za důvěryhodné je má 51 procent zaměstnanců i 55 procent penzistů.

„Je zajímavé, že důvěra odborům není diferencována finanční a materiální situací respondentovy domácnosti. Vliv nemá ani to, zda dotázaný pracuje ve veřejném či soukromém sektoru,“ doplnili sociologové STEM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám