Hlavní obsah

Heger odvolal Víta z čela hygieniků, nahradit ho má Vladimír Valenta

• Aktualizováno

Novým hlavním hygienikem by se měl stát dosavadní šéf hygienické stanice v Libereckém kraji Vladimír Valenta. Návrh na jeho jmenování připravil pro vládu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který to v pondělí odpoledne potvrdil.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít by měl ve funkci skončit

Článek

"Leoš Heger k dnešnímu dni odvolal MUDr. Michala Víta z funkce náměstka ministra zdravotnictví. Finální výměnu na pozici hlavního hygienika ČR však musí schválit vláda," informovalo odpoledne ministerstvo zdravotnictví.

„Materiály včetně životopisu kandidáta na nového hygienika jsem již podepsal a odeslal na vládu. Věřím, že pan premiér je zařadí na nejbližší možný termín jednání tak, aby mohlo být o kandidátovi rozhodnuto co nejdříve,“ komentoval změny Heger.

Vít byl v březnu obviněn pro podezření ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku. Prý dal zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Policie začala hygienika prověřovat loni v září. Vít vinu odmítá.

"MUDr. Vít toho pro hygienu udělal mnoho dobrého, za což mu patří velký dík. Po třinácti letech je ovšem třeba chápání veřejného zdraví posunout o něco dopředu, přičemž MUDr. Valenta je podle mne tím správných kandidátem," okomentoval svůj návrh ministr, který doufá, že oněm vláda rozhodne co nejdříve.

Vladimír Valenta
Třiapadesátiletý Valenta řídí krajskou hygienu v Libereckém kraji 11 let. Před tím byl deset let okresním hygienikem a ředitelem okresní hygienické stanice v Liberci. Promoval v roce 1983 na lékařské fakultě hygienické, dnes třetí lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V současnosti je členem její vědecké rady. Vyučuje na několika dalších školách.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám