Hlavní obsah

Zastrašujte mě a já se do politiky vrátím, vzkázal Klaus kritikům

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varování svým rivalům vyslal dosluhující prezident Václav Klaus. Vůbec poprvé upozornil, že se po 7. březnu, kdy skončí na Hradě, může vrátit do aktivní politiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny uvedl, že se chce angažovat ve svém vznikajícím institutu. „Ale jestli mě někdo chce za každou cenu v politice udržet a myslí si, že naopak svými neuvěřitelnými útoky od střelby v Chrastavě po mediální výroky bude zastrašovat, tak já musím každého varovat, že tím jenom hrozí, že mě v té politice udrží a způsobí, že já prostě bouchnu do stolu a řeknu: Takhle-tedy-ne. Tečka,“ prohlásil.

O tom, že by se Klaus vrátil do politiky, možná i do křesla předsedy ODS, se spekuluje delší dobu. Vyzval ho k tomu v Právu i Petr Tluchoř, jenž vede rebelii v ODS proti daňovému balíčku vlády, který vetoval právě Klaus.

Institutu Václava Klause poskytne desítky miliónů na pronájem prostor miliardář Petr Kellner. Středisko má sídlit ve vile na pražské Hanspaulce, která patří miliardáři Jaroslavu Čadkovi.

Klaus ale dráždí i ostatní koaliční strany. V neděli se do něj v ČT pustil šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Prezidentovi vytkl veto daňovým změnám. Výrok, že Karla Schwarzenberga nepovažuje za českého politika, označil za „politický bulvár“.

„Pan prezident je v současnosti zásadním destrukčním činitelem v české politice a ocenil bych, kdyby v nepodrývání autority vlády byl stejně důsledný, jako je ve svých názorech na globální oteplování či na sexuální menšiny,“ prohlásil Gazdík.

Mluvčí Hradu Radim Ochvat Právu napsal: „Jestli je destrukcí to, že hlava státu chce, aby vláda znovu zvážila některé předložené zákony, u nichž existují pochybnosti, tak pan předseda Gazdík bohužel nechápe základní rozdělení ústavních pravomocí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám