Hlavní obsah

ČSSD obhájí v krajích vítězství, získá ale méně než před čtyřmi lety, ukázaly průzkumy

Aktualizováno

Sociální demokraté by vyhráli ve volbách ve většině krajů, plyne to z výsledků průzkumů pro Českou televizi a Českých rozhlas. Jejich podpora je ale nižší než před čtyřmi lety. Větší podporu má ČSSD na Moravě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a Michal Hašek

Článek

Před čtyřmi lety ČSSD v celé ČR (mimo Prahu) získala 35,85 procenta, nyní se její podpora pohybuje kolem 20 procent. Podporu ale ztratily i ostatní strany. ODS měla 23,57 procenta. Třetí skončili komunisté s 15,03 procenta, za nimi KDU-ČSL s 6,65 procenta.

ODS by podle průzkumu ppm factum pro Český rozhlas mohla vyhrát v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, komunisté by zase mohli čekat vítězství na Ústecku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v září 2012 pro Ústecký kraj

Průzkumy dvě veřejnoprávní instituce publikovaly v souvislosti s předvolebními debatami v posledních týdnech. Pro obě média se ale výrazně lišily. Nejen v počtu procent, která by jednotlivé strany dostaly, ale často bylo jiné i pořadí stran. Agentura ppm factum zjistila větší podporu pro pravicové strany než agentury STEM a SC pro Českou televizi.

Nejvyrovnanější by podle průzkumů mohl být souboj obou nejsilnějších stran ve středních a jižních Čechách a v Plzeňském a Libereckém kraji. V Karlovarském kraji by - podobně i na severu Moravy - mohly ČSSD a KSČM posbírat polovinu voličských hlasů. Ve všech regionech by se do zastupitelstev mohla dostat TOP 09 s hnutím starostů, minimálně v osmi krajích i KDU-ČSL, která mnohde kandiduje v rámci regionálních koalic.

ČSSD by získala prvenství i na jihu Moravy

Jako poslední byl v neděli zveřejněn průzkum rozhlas na výsledky v Jihomoravském kraji. Volby by vyhrála ČSSD s podporou 26,4 procenta hlasů. Na druhém místě by se umístili komunisté s 13,9 procenta voličů, třetí by byla ODS s 11,6 procenta.

Podle průzkumu půjde v Jihomoravském kraji k volbám 45 procent voličů. Ve srovnání s minulými volbami by výrazně ztratily všechny tři nejúspěšnější strany.

Největší ztrátu zaznamenali pracovníci agentury u KDU-ČSL, která by podle průzkumu přišla o 13 procentních bodů. ČSSD by ztratila devět procentních bodů a ODS čtyři procentní body. KSČM a Strana zelených (nyní 3,9 procenta) by získaly podobný výsledek jako před čtyřmi lety. Třetina voličů deklarovala podporu uskupením, které patří v rámci krajských voleb mezi nováčky.

Každý čtvrtý volič by podle průzkumu jako hejtmana nejraději viděl Michala Haška (ČSSD), který byl v čele kraje v uplynulém volebním období. Na druhém místě se umístil bývalý hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

Volby do krajského zastupitelstva na jihu Moravy (v procentech)
ČSSD26,4
KSČM13,9
ODS11,6
KDU-ČSL11,2
TOP 098,9
Zdroj: ppm factum pro Český rozhlas

Reklama

Výběr článků

Načítám