Hlavní obsah

Chceme naše dotace, hřímal dav před prázdným úřadem vlády

Právo, Lucie Fialová
Aktualizováno

Téměř dvě stovky nespokojených lidí z Chomutovska se v sobotu dopoledne sešly před úřadem vlády v Praze. Demonstranti dali hlasitě najevo, že se jim nelíbí, že dodnes nedostali dotace na uskutečněnou revitalizaci panelových domů.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Sobotní demonstrace před úředem vlády

Článek

Cítí se poškozeni a okradeni Státním fondem životního prostředí, ministerstvem životního prostředí i vládou. Opravili jsme svoje paneláky, podali žádosti o dotace z programu Zelená úsporám, ale bylo nám řečeno, že žádosti mají chyby, a tudíž nic nedostaneme, vysvětlil stručně jeden z organizátorů akce Václav Kucharský. Kvůli tomu už rozhořčení občané podali několik žalob.

„Vláda a MŽP a SFŽP se snaží připravit nás o naše práva a přislíbené dotace. Chceme, co nám patří, nedáme se obrat,“ hřímal před sídlem vlády Kucharský, který je, stejně jako ostatní, přesvědčený, že zkorumpovaní úředníci peníze rozkradli nebo zašantročili, a proto nemůžou nic rozdělit. „Přijeli jsme pro pomoc, chceme stejné podmínky jako ti před námi,“ uvedl.

Přímo až ke Strakově akademii se demonstranti nedostali, museli zůstat na chodníku, neboť jim bránily kovové zátarasy. „Dali nám sem zábrany jako zvířatům,“ poznamenal jeden z účastníků s transparentem v ruce. Na něm stálo: Kdo lže, ten krade, za Rathem se hrabe. Jiné hlásaly Zabavit majetek vládě pro výstrahu jí, popravit za rozkrádání státní kasy. Domy už jsme opravili, dotace však nedostali. Táhněte už od koryt, ať lidé mohou slušně žít.

V budově nikdo nebyl

„To mi přijde úplně na h...., vidíš, že tam nikdo není,“ zhodnotil situaci prošedivělý muž, když hleděl k zabedněným oknům budovy.

Kabinet zasedá většinou ve středu.

„Možná uvnitř někdo je, chtěl bych oslovit vládu, ať nám někdo přijde vysvětlit, proč nám kradou peníze,“ dožadoval se jiný řečník. „I kdyby tam někdo byl, nevylezl by,“ odvětil Kucharský. "Nebojte se nás," skandoval dav.

Kucharský připomněl, že o dotacích se neúspěšně jedná rok a půl. Jde o 80 miliónů korun, 22 paneláků a tisíc občanů, kteří si vzali miliónové úvěry, protože uvěřili vládě, že dotace dostanou. „Většina se konce splácení nedožije,“ konstatoval Kucharský s ohledem na věk lidí, jichž se případ týká.

„To je ale ošklivé, fuj, vláda neplní sliby,“ uzavřela světlovlasá žena. Zástupci Chomutova, Klášterce nad Ohří, Jirkova nebo Kadaně se po necelé hodině ještě přesunuli před MŽP v Praze 10, kde svoje požadavky zopakovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám