Hlavní obsah

Šiška na nahrávce nabízel umělé navýšení zakázky o 20 miliónů

Právo, Jakub Troníček, Jakub Svoboda

Uměle nadhodnocená zakázka o 20 miliónů korun. Právě tak měl vypadat úplatek, který podle protikorupční policie nabízel bývalý první náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Šiška a šéf resortního IT oddělení Milan Hojer zástupcům společnosti OKsystem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Šiška u soudu

Článek

Policie detaily z vyšetřování úzkostlivě tají, Právu se ale na základě informací od zdrojů blízkých vyšetřování podařilo zrekonstruovat klíčové události, které zatčení obou vysokých ministerských úředníků předcházely.

Zástupci OKsystemu podle informací Práva začali v létě vyjednávat nejdříve s Hojerem a téma prý bylo jednoduché: co může ministerstvo nabídnout soukromé firmě za to, že stáhne svou stížnost k antimonopolnímu úřadu na nezákonný postup resortu při vypisování jiných tendrů.

Spolupracoval s detektivy

Údajně právě Hojer pak se společností OKsystem podle dostupných informací rýsoval obrysy zakázky, která by se této firmě ušila na míru. Už tato jednání přitom monitorovali svou technikou detektivové z protikorupčního útvaru, se kterými ředitel OKsystem Martin Procházka podle všeho od začátku spolupracoval.

Finálního jednání se pak už podle zdroje Práva účastnil i Šiška a otevřeně na něm o korupční nabídce hovořil.

Netušil totiž, že protistrana je doslova oblepená policejními mikrofony.

„Je tam nahrávka, na které Šiška jednoznačně mluví o tom, že OKsystem dostane zakázku v hodnotě 80 miliónů korun a že se tato zakázka uměle navýší o dalších dvacet miliónů na rovných sto,“ řekl Právu zdroj.

Čtyři miliardy od státu

Společnost OKsystem přitom byla dlouhá léta na zakázkách od ministerstva práce a sociálních věcí finančně závislá, celkem od začátku spolupráce v první polovině devadesátých let firma od resortu inkasovala zhruba čtyři miliardy korun. Po nástupu Šišky do vlivné pozice prvního náměstka ale začal pravidelný penězovod vysychat.

Aktuálně společnosti zbyla v resortu jediná zakázka, a to na administraci a výplatu státní sociální podpory v hodnotě zhruba 150 miliónů. Tato smlouva ovšem vyprší ke konci letošního roku a předmětem korupční nabídky ze strany Šišky tak mohlo být její prodloužení i na příští rok.

Šéf OKsystemu v pátek na dotazy Práva neodpověděl, dříve pouze potvrdil, že Šiška a Hojer skutečně určitou zakázku v řádu desítek miliónů korun jako formu úplatku za stažení stížnosti nabízeli.

Stížnost podaná u antimonopolního úřadu v květnu se týká postupu ministerstva při tendru na systém výplaty sociálních dávek. Právě ten donedávna spravovala společnost OKsystem, ale Šiška ji od této lukrativní zakázky odstavil a rozdělil ji mezi jiné a často také spřízněné uchazeče.

Na seznamu sedmadvaceti subdodavatelských firem, který má Právo k dispozici, je tak např. firma Trifid Consult, která ještě loni patřila bývalému obchodnímu partnerovi Šišky Radku Doležalovi.

Vedení ministerstva práce Doležala minulý měsíc dosadilo do pozice náměstka pro provoz na České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Hrozí neplatnost smluv

Ministerstvo práce rozdalo zakázky firmám bez veřejné soutěže na základě rámcové smlouvy mezi společností Fujitsu a ministerstvem vnitra, která se týkala licencí na produkty Microsoft a např. podle někdejšího šéfa resortu vnitra Ivana Langera (ODS) uzavírání kontraktů na systém výplat sociálních dávek neumožňovala.

„To, co se smlouvou provedlo Drábkovo ministerstvo, je stejné jako na rámcovou smlouvu na nákup kalkulaček koupit raketoplán a několik družic k tomu,“ kritizoval letos ministerstvo práce a sociálních věcí Langer.

Antimonopolní úřad zatím celou věc neuzavřel. „Úřad zadal v této věci zpracování odborných posudků, jež potřebuje pro další postup, a nyní tedy čeká na jejich vyhotovení. Další podrobnosti k případu nelze v průběhu správního řízení sdělit, podobně nelze předvídat možný výsledek řízení,“ uvedl k tomu šéf úřadu Petr Rafaj.

Pokud by přitom antimonopolní úřad stížnosti vyhověl, mohlo by to pro ministerstvo práce mít fatální následky.

Reálně by totiž hrozilo, že všechny smlouvy týkající se nového systému výplaty dávek budou prohlášeny za neplatné. To by mohlo vést k zastavení odběru některých služeb od současných dodavatelů a ohrozit tak samotné vyplácení sociálních dávek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám