Hlavní obsah

ČSSD chce zrušit sKarty - čím dříve, tím lépe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté hodlají "v nejkratším možném termínu" podat ve Sněmovně návrh na zrušení sociálních karet. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky jer systém "asociální, diskriminační a krajně podezřelý", navíc jej prý připravoval exnáměstek Vladimír Šiška, který byl vzat do vazby kvůli podezření z korupce.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Přes sociální karty mají potřební dostávat všechny dávky a příspěvky od státu. S sKartou si je mají vybírat v bankomatu či převádět na vlastní konto, mohou využít i služby cashback a platit jimi. Plastové kartičky, které slouží mimo jiné i jako průkaz pro postižené, by do konce roku mělo mít na 600 000 příjemců. Od ledna by je pak měli dostávat i nezaměstnaní. Systém provozuje Česká spořitelna, vyhrála v tendru.

"ČSSD předloží v nejkratším možném termínu v Poslanecké sněmovně legislativní návrh, který zruší projekt sKarta," uvedl Sobotka.

ČSSD sociální karty spolu s odbory či radou postižených kritizuje dlouhodobě a podle svého šéfa má pět důvodů, proč by se měly zrušit. Zdarma je možné vybrat peníze z bankomatu u každé dávky jen jednou měsíčně, za další výběry se platí. Někteří lidé se kvůli svému handicapu či věku k automatům nedostanou a na venkově je navíc přístrojů málo. Zneužívání dávek systém nezabrání. Příjemci pomoci od státu musí prý také nakupovat "v předem určených obchodních řetězcích výběrem peněz pomocí služby cashback". Podle sociálních demokratů existuje i podezření na korupční pozadí projektu.

Šiška putoval do vazby

Bývalého prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku a šéfa ministerského odboru informatiky Milana Hojera v pondělí policie zadržela přímo v úřadu. Viní je z podplácení. Ve středu Šišku soud poslal do vazby. Krátce nato oznámil svou rezignaci ministr Jaromír Drábek (TOP 09), vládu opustí ke konci měsíce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Šiška u soudu

To v pátek ČSSD rovněž kritizovala, neboť má za to, že Drábek z čela resortu neodchází a bude "zametat stopy" po činnosti svého obviněného spolupracovníka. [celá zpráva]

Podle ČSSD by vláda a premiér neměli připustit pokračování "všech dalších podivných projektů", které ministerstvo pod vedením Drábka a Šišky připravovalo. Z úřadů v resortu by také měli odejít zaměstnanci, kteří byli s odstupujícím ministrem a zadrženým bývalým náměstkem podnikatelsky propojeni, dodal Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám