Hlavní obsah

Politici litují vyřazení Arevy z tendru na dokončení Temelína

Právo, dan, rsk

Podle českých politiků je škoda, že z tendru na dostavbu Temelína vypadla francouzská firma Areva. O vyřazení nabídky, která nesplňovala zákonné požadavky na veřejné zakázky, informovala v pátek společnost ČEZ.

Foto: Petr Horník, Právo

Podle Karla Schwarzenberga (TOP 09) je vyřazení Arevy nepříjemné.

Článek

„Je to nepříjemné, doufal jsem, že v tom konečném výběru budou všechny tři firmy, a ne, že bude jeden vyřazen, byť se zdá, že vlastní chybou,“ řekl Právu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Šéf české diplomacie preferoval právě francouzskou firmu. „Čím méně konkurence, tím méně půjde soutěžit o cenu. Z politických důvodů také není dobré, když je vyřazena jedna z nejvýznamnějších francouzských firem,“ poznamenal.

Schwarzenberg se také ztotožňuje s lidmi, kteří varují před tím, aby Temelín dostavovali Rusové, protože z Ruska kupujeme většinu plynu a ropy, a kdyby se k tomu připojila energie z jádra, tak bychom byli příliš závislí na jednom dodavateli. „Sdílím také argument, že bychom neměli odebírat energii pouze z jednoho směru,“ uvedl Schwarzenberg.

Také vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) lituje, že vyřazení jednoho z hráčů snižuje šanci získat nižší cenu. „Každé omezení počtu účastníků tendru ale znamená menší výběr, což je škoda,“ řekla Právu Peake.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám