Hlavní obsah

Kandidaturu na Hrad ohlásil i podnikatel Kořán

Do boje o Pražský hrad se v pátek přihlásil další kandidát. Podnikatel Pavel Kořán je majitelem společnosti LAO, která se věnuje optomechanice a laserovým systémům. Byznysmen se nechce spokojit s nynějším stavem společnosti a má za to, že existuje šance skrze angažmá v politice něco změnit.

Foto: archiv Pavla Kořána

Pavel Kořán

Článek

Někdejší vědecký pracovník chce kampaň financovat výhradně ze svých peněz.

"Za posledních deset let jsem státu zaplatil 150 miliónů na daních, když jsem se pak díval, jak se to krade a co se v Česku děje, tak jsem se tím nejdříve trápil, pak jsem si ale řekl, že se pokusím s tím něco dělat," řekl Kořán.

Osobnosti mohou spolupracovat

Před nynější prezidentskou volbou Kořán podle svých slov s kampaní pomáhal ekonomu Milanu Zelenému. Když se Zelený v létě možné kandidatury vzdal, rozhodl se prý, že sám využije možnosti oslovit občany v přímé volbě prezidenta.

"Ve své kampani nežádám o milióny, ale o podporu občanů. Chtěl bych ukázat, že poctivost a pozitivní myšlení se vyplácí," uvedl Kořán, který na sebe dosud veřejně příliš neupozornil, podporoval ale protikorupční iniciativy jako "Vyměňte politiky" nebo "Vraťte nám stát".

I mezi nynějšími prezidentskými kandidáty podle něj existuje skupina nezávislých osobností, které spojuje snaha o návrat morálky do politiky a omezení korupce. Setkal se prý s Táňou Fischerovou, Vladimírem Franzem a Karlem Randákem. Na schůzce, které se zúčastnil i podnikatel a šéf protikorupčního fondu Karel Janeček, se podle Kořána hovořilo o vzájemné podpoře těchto kandidátů v kampani.

Počet možných kandidátů postupně narůstá

Češi půjdou nástupce Václava Klause volit 11. a 12. ledna. Uchazeči o prezidentský úřad budou mít nyní měsíc na oficiální přihlášení své kandidatury. Odevzdat je musí nejpozději 6. listopadu. Kořán tak už má jen čtyři týdny na získání potřebných 50 000 podpisů pro oficiální kandidaturu.

Podle průzkumů jsou favority prezidentské volby expremiéři Miloš Zeman a Jan Fischer. Potřebné podpisy získala i šéfka Suverenity Jana Bobošíková, europoslankyně Zuzana Roithová, nominované KDU-ČSL, a Vladimír Dlouhý.

Dalšími kandidáty na nástupce Václava Klause jsou ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). K jejich kandidatuře stačilo, aby je nominovalo minimálně 20 poslanců či deset senátorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám