Hlavní obsah

Nečas chrání Dobeše, Peake ministra dopravy nemůže odvolat, zní z LIDEM

Novinky, Jan Rovenský

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) řeší dilema. Už od léta se snaží zbavit svého ministra dopravy Pavla Dobeše, jemuž vyčítá především stále ještě problematický systém registrace automobilů, jenže naráží na odpor předsedy vlády Petra Nečase (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš přichází s Karolínou Peake (oba LIDEM) na schůzi vlády.

Článek

Podle důvěryhodného zdroje totiž premiér Dobeše využívá pro dosazování svých lidí a lidí z ODS na ministerstvo a jemu podřízené organizace.

„Z dopravy se stalo další ministerstvo ODS, respektive premiéra. Kdyby bylo na Peake, tak by byl už dávno odvolaný. Jenže Nečas nad Dobešem drží ochrannou ruku a toleruje ho ve vládě jen proto, že do resortu a jím řízených úřadů si může dosazovat své lidi, jako například na Ředitelství vodních cest,“ řekl Právu zdroj z LIDEM.

Peake nemá na Nečase páky, jak Dobeše odvolat. A se situací je krajně nespokojená.
zdroj z LIDEM

Podle něj je přes veškeré snahy vicepremiérky Dobeš nedotknutelný. „Peake nemá na Nečase páky, jak Dobeše odvolat. A se situací je krajně nespokojená. Na druhou stranu se ale ledy nepohnou dřív, než bude jasné, jak dopadly krajské volby, hlasování o daňových změnách a listopadový kongres ODS,“ dodal zdroj.

Peake odmítla komentovat, zda se chce Dobeše zbavit, přiznala však, že k jeho ministrování má výhrady. Ty se točí hlavně kolem poruchového centrálního registru vozidel, podle ní bude situace jasnější po zveřejnění auditu nového systému, který má být vypracován tento měsíc.

„Zásadní budou výsledky auditu, jak byla celá zakázka zadána, provedena a kdo činil rozhodnutí, která vedla k tomu, že nemůžeme firmu sankcionovat za chyby a že doprava bude vyplácet odškodné kvůli nefunkčnímu registru ze svého rozpočtu, ne z pokut,“ řekla Peake Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s vicepremiérkou Karolínou Peake (LIDEM)

„Už v létě jsem kvůli problémům s registrem deklarovala za LIDEM, že ministra vyměníme, protože jsem to považovala za politické selhání. Premiér situaci za tak palčivou nepovažoval, což chápu, protože se netýkala ODS. Za Dobeše se postavil, plně to respektuji a doufám, že se problémy kolem registru podaří vyřešit, jakkoli se to na můj vkus táhne,“ dodala.

Dobeš: V resortu jsou schopní lidé

Dobeš má k Nečasovi blízko od té doby, co se letos v dubnu rozštěpily Věci veřejné.

S premiérem se tehdy sešel a posléze neuposlechl výzvu grémia strany a nepodal demisi, čímž chystanou vzpouru véček zhatil. Také po odchodu Peake z VV přešel k nově vytvářené straně LIDEM.

Sám Dobeš se ohradil proti tomu, že by se z jeho resortu stalo loutkové ministerstvo ODS.

„Jsem přesvědčen, že lidé, kteří přišli na dopravu, jsou kompetentní ve svých oblastech a není tak důležité, že je stranicky tam či jinde. Nevím, že za poslední týdny či měsíce by tam byli lidé blízcí premiérovi ani ODS,“ řekl Právu.

Podle něj je Ředitelstvím vodních cest pověřen půl roku Jan Skalický. „Jsou jasná pravidla výběrového řízení, která musíme vypsat, aby bylo ředitelství obsazeno trvalým ředitelem, a to se také stane,“ uvedl. Na dotaz, zda nehraje roli, že Skalický je členem ODS, odpověděl: „Ne, to opravdu nehraje.“

Podle informací Práva chce Peake na Dobešovo místo dosadit svého náměstka ve Vládním výboru pro boj s korupcí Roberta Vacka. Ten dříve pracoval jako vedoucí sekce bezpečnostního řízení Národního bezpečnostního úřadu a nyní za LIDEM sedí v dozorčí radě ČEZ.

V letech 2010 až 2011 pracoval Vacek jako bezpečnostní ředitel na ministerstvu dopravy, které tehdy vedl neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta.

Reklama

Výběr článků

Načítám