Hlavní obsah

Vedením prezidentské ochranky je dočasně pověřen její člen

Právo, har

Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel od středy pověřil vedením útvaru pro ochranu prezidenta jeho příslušníka Petra Dongrese. Minimálně dočasně tak nahradí Jiřího Sklenku, který oznámil svou rezignaci po pátečním selhání ochranky v Chrastavě na Liberecku, kde na Václava Klause zblízka několikrát vystřelil z airsoftové pistole 26letý muž.

Foto: Prima FTV

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistole

Článek

„Z mého rozkazu je (Dongres) od včerejšího dne pověřen řízením útvaru. Jednak je to policista, který tam slouží už hodně let, je odborně velmi zdatný, je prověřený lety služby na tomto útvaru a je to i z toho titulu, že dělal vedoucího pracoviště osobních ochránců,“ potvrdil ve čtvrtek Právu Kužel.

„Podle mého soudu je to v současné době ten nejvhodnější člověk pro vedení tohoto útvaru,“ dodal.

Sklenka by měl podle Kužela ve funkci oficiálně skončit k 15. říjnu. Otázku, zda poté Dongres zaujme jeho místo, ponechal Kužel bez komentáře.

Selhání ochranky

Chování ochranky v Chrastavě prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vedle expertů a politiků je v minulých dnech zkritizovalo i vedení policejního prezidia, podle něhož ochránci selhali.

Přes víkend se událostí zabývala speciální pracovní skupina prezidia, která dospěla k závěru, že bodyguardi, kteří viděli muže se zbraní, měli útočníka okamžitě eliminovat. To se ovšem nestalo a muž s airsoftovou pistolí, Pavel Vondrouš, z místa nerušeně odešel. Zadržen byl až později.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Pavel Vondrouš

„Ochranný tým nerespektoval taktické rozmístění v okolí chráněné osoby, a nemohl tedy efektivně pokrýt celý prostor v okolí chráněné osoby. Poměrně kritická se jeví vzdálenost mezi členy ochranného týmu – jednotliví ochránci byli od sebe vzdálení natolik, že bylo možné proniknutí bez jakékoliv kontroly do bezprostřední blízkosti chráněné osoby,“ stojí v závěrečné zprávě pracovní skupiny.

Bodyguardi podle dokumentu, o němž informovalo Právo již ve středu, rovněž nesprávně okamžitě neodvedli prezidenta Klause do bezpečí. [celá zpráva]

Policie již také oznámila, že kvůli incidentu upraví taktiku i výcvik útvaru pro ochranu prezidenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám