Hlavní obsah

Okamura zatím oficiálně nekandiduje, přátelé již pro něj přesto sbírají podpisy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv oficiálně nekandiduje, objevuje se opakovaně podnikatel Tomio Okamura v některých průzkumech mapujících šance uchazečů o post příštího českého prezidenta. Jeho přátelé mají za to, že by kandidovat měl, a sbírají proto podpisy, které by mu umožnily ucházet se o post hlavy státu.

Foto: Profimedia.cz

Tomio Okamura

Článek

Okamura si chce své šance oslovit veřejnost otestovat v blížících se doplňovacích volbách do Senátu, v nichž se rozhodl jako nezávislý kandidovat ve Zlínském kraji. Přesto se jeho příznivci rozhodli neponechat nic náhodě a pro potenciálního kandidáta sbírají podpisy již nyní.

"V případě, že by se rozhodl kandidovat v přímé volbě prezidenta, nedovolí mu čas nasbírat potřebných 50 000 podpisů. Proto se jeho podporovatelé rozhodli podpořit Tomia, aniž by zatím vyhlásil svoji kandidaturu a potřebné podpisy nasbírat na kontaktních místech po celé republice," zdůvodňují své počínání sympatizanti.

"Za sběrem podpisů jsou Tomiovi přátelé," potvrdila Veronika Rýcová, která kampaň mediálně zastřešuje, s tím, že Okamura o akci ví, nicméně trvá na tom, že se rozhodne až později. Přesný počet podpisů, které se prozatím podařilo získat, nedokázala Rýcová s ohledem na probíhající šetření specifikovat.

Zda Okamura skutečně doplní stávajících 25 kandidátů, kteří se chtějí stát hlavou České republiky, nebo se skrze ohlášení kandidatury alespoň zviditelnit, bude jasné již brzy. Prezidenta půjdou Češi poprvé volit 11. a 12. ledna. Kandidáti, kteří nezískají nominaci od zákonodárců, musí petiční archy s podpisy předložit nejpozději do 6. listopadu.

Sesbíráno dostatek podpisů mají prozatím Jan Fischer, Miloš Zeman, Jana Bobošíková a Zuzana Roithová. Na nominaci díky zákonodárcům mohou spoléhat Jiří Dienstbier, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám