Hlavní obsah

Houbaři budou mít žně celý měsíc

Rostou! Nejdříve se o víkendu objevily masáky, bedly, žampiony a klouzky. Teď už je dohánějí křemenáče, suchohřiby i praváky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Roste spousta hub,“ ujistil Právo Jiří Kout z katedry biologie plzeňské Západočeské univerzity. „Z jedlých se dají v Plzeňském kraji najít především pravé hřiby, hřib hnědý, hřib kovář a také žampiony,“ upřesnil.

Kam se ale na houby vypravit? „Zatímco doposud houby rostly spíše v listnatých lesích, teď se ve větší míře objevují v jehličnatých. A samozřejmě bych hledal dál od velkých měst, jako je Plzeň - třeba na Šumavě,“ dodal Kout, podle něhož se dá očekávat dobrá sezóna ještě po celý říjen. „V listopadu už to začne být slabší,“ uvedl.

Poptávka převyšuje nabídku

„Houby rostou opravdu ve velkém. Dá se ale říct, že poptávka převyšuje nabídku,“ řekl Právu zkušený choceňský mykolog Libor Tmej.

Houbaři berou v Pardubickém kraji lesy přímo útokem. Houby v nejznámějších lokalitách, jako je okolí Borohrádku, Vysokého Chvojna či Železných hor, jsou houbaři přímo vydrancovány. Přitom kromě klasických a známých hřibovitých hub, jako jsou křemenáče, kozáci nebo bílé hřiby, roste také zajímavá čirůvka zelánka a strmělka mlženka.

Ukázaly se také václavky, žampiony nebo ve velkém holubinky. „Snad nejvíce nyní rostou klouzky. Houby rostou nyní všude, a to i na zahradách, v parcích či na loukách. Lidé by však měli být obezřetní při sběru hub, které neznají. Stále se stává, že si houbaři spletou například smrtelně jedovatou muchomůrku zelenou s holubinkami,“ zdůraznil Tmej.

S tím, že houbařské žně už začaly, souhlasí i ostravská mykoložka Helena Deckerová. „Prý jsou dobré Jeseníky, ale jinak je to spíš místo od místa,“ upozornila s tím, že na sídlištích nacházejí lidé klouzky či kozáky, zatímco na mýtinkách a na kraji lesů rostou bedly. „Počítám, že by v Beskydech pravé žně mohly začít tento týden,“ dodala.

Houby konečně i na Zelném trhu

O tom, že houbařská sezóna začíná, je přesvědčený i Jaromír Durček z Kopřivnice-Lubiny. „Stačí zapršet a bude v plném proudu. Teď roste velké množství bedel, žampiony, křemenáče a kozáci,“ vyjmenoval.

Houby se už objevily i na Moravě, sužované suchem. Svědčí o tom dlouho nevídaný obrázek z brněnského Zelného trhu, kde se konečně zase objevil prodejce hub.

„Kde je hledat, nepovím, ale jak vidíte, najít se dají,“ tvrdil prodavač. Podle zasvěcených

začaly růst houby například na Blanensku a také na některých místech moravsko-slovenského pomezí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám