Hlavní obsah

Ministr Drábek odstoupí na konci října

Právo, Novinky, jas, val, tin
Praha
Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ve středu oznámil rozhodnutí rezignovat kvůli kauze údajného uplácení. Toho se měl podle policie dopustit bývalý náměstek Vladimír Šiška a vedoucí ministerského odboru informatiky Milan Hojer. Policie oba muže obvinila a Šiška byl vzat do vazby, neboť hrozilo nebezpečí, že by mohl ovlivňovat svědky.

Ministr Drábek odstoupí na konci říjnaVideo: Novinky

 
Článek

Ministr svůj konec v čele resortu oznámil na mimořádné tiskové konferenci. Na ministerstvu skončí k 31. říjnu, neboť chce předat agendu a umožnit výběr svého nástupce.

Drábek zopakoval, že sice doposud nemá informace, čeho se týká obvinění obou jeho podřízených, nicméně rozhodnutí soudu o uvalení vazby na bývalého prvního náměstka Vladimíra Šišku podle něj hovoří jasně. On sám žádnou vinu necítí a věří, že i Šiška prokáže, že se žádného trestného činu nedopustil.

O tom, že by opustil post místopředsedy TOP 09, Drábek neuvažuje a hodlá se věnovat práci ve Sněmovně.

S Nečasem se na postupu dohodl

Drábek již v úterý oznámil, že rezignuje v případě, kdy bude jasně prokázána Šiškova vina. Stěžoval si zároveň na nedostatek informací o celém případu. Strana jej v tomto postoji podpořila.

„Již v minulých vystoupeních jsem avizoval, že jsem připraven převzít politickou odpovědnost za činy svých podřízených,“ uvedl. Výběr nástupce je podle Drábka věcí vedení TOP 09.

Premiér Petr Nečas (ODS) ve středu přístup ministra ocenil. Drábkovo rozhodnutí pokládá za pochopitelné vyústění situace.

"Je to politicky odpovědné rozhodnutí nejen vůči TOP 09, ale i vůči vládě,“ řekla Právu v reakci na ministrovu rezignaci vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake.

Kalousek: Máme mnoho dobrých kandidátů

Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek si Drábkova rozhodnutí váží. „Pan Drábek se ničeho nedopustil, ale jako odpovědný politik přijal politickou odpovědnost za své spolupracovníky a tím i za politickou kulturu v zemi. Já si mohu povzdechnout, proč se tak nezachovali někteří jiní, ale to je otázka vkusu,“ řekl Právu Kalousek.

Kandidátů na nového ministra mají podle Kalouska řadu, ale jména nechtěl zmiňovat. „Trochu ješitně řeknu, že jsme intelektuálně a personálně velmi dobře vybavená strana, takže těch variant je několik. Nicméně to jméno musí projít standardním procesem vnitorstranické diskuse. A na tento proces nám musíte dát trochu času,“ podotkl Kalousek.

Podle Zaorálka by měl skončit okamžitě

Poslankyně ODS Lenka Kohoutová, která Jaromíra Drábka dlouhodobě kritizovala, jeho rezignaci ocenila. „Je to velmi správný krok, který všichni cítili, že je třeba udělat. Rozhodnutí bylo na něm, ale je to logické vyústění,“ řekla Právu Kohoutová.

„Má velká kritika hovoří za vše, jak ho hodnotím. Nebyl by na tom tak špatně, kdyby se obklopil správnými lidmi. Opakovaně jsem mu říkala, že jeho velkým problémem je pan první náměstek Šiška, vždy to bagatelizoval. Měla jsem pravdu,“ odpověděla Kohoutová na dotaz Práva, jak by Jaromíra Drábka ve funkci ministra práce a sociálních věcí zhodnotila. Dodala, že Drábkovu nástupci nezávidí. „Zřejmě bude muset dojít k auditu na všechny veřejné zakázky,“ řekla Právu.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek přivítal Drábkovu rezignaci, ale uvedl, že by měl odejít okamžitě a nikoli až na konci října. Dodal, že Drábek neměl do této funkce vůbec nastoupit. Kauza Vladimíra Šišky podle něj nebyla „bleskem z čistého nebe“, ale ve skutečnosti se resort již dlouhou dobu potýká s celou řadou podezření.

ČSSD už prý označila „sadu“ sporných zakázek Drábkova úřadu. Bude požadovat vyčíslení škod a zapojení vyšetřovací komise.

Drábek je jedním z nejviditelnějších členů kabinetu

Jaromír Drábek (1965) stál v roce 2009 u vzniku TOP 09. Na ustavujícím sjezdu v listopadu téhož roku ho delegáti zvolili za místopředsedu strany. Ve sněmovních volbách v roce 2010 pak vedl kandidátku v Ústeckém kraji a získal mandát poslance.

Absolvent ČVUT je především odborníkem v oblasti ekonomie, proto také vzbudila rozpaky jeho nominace na post ministra práce a sociálních věcí. Původně s ním také TOP 09 počítala pro obsazení ministerstva průmyslu a obchodu.

Drábek se stal jedním z nejviditelnějších ministrů vlády Petra Nečase, jelikož jeho úsporná politika se stala terčem rozsáhlé kritiky. Kromě toho z jeho pera pochází jedna z nejdůležitějších a nejdiskutabilnějších reforem, a to důchodová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám