Hlavní obsah

Drábkův exnáměstek Šiška podle policie nabídnul zakázku za 100 miliónů

Praha
Aktualizováno

Soud ve středu vyhověl návrhu státního zástupce a poslal do vazby exnáměstka ministra práce a sociálních věcí (MPSV) Vladimíra Šišku. Ten čelí podezření z uplácení, podle policie měl jisté firmě nabídnout zakázku za 100 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Šiška u soudu

Článek

"Předmět úplatku se týkal nabídnutí přidělení zakázky MPSV ve výši nejméně 100 miliónů korun konkrétní obchodní společnosti," informoval Ibehej.

Výměnou za tuto zakázku prý obvinění požadovali po konkrétní firmě stažení stížnosti u antimonopolního úřadu. Ta měla směřovat na nezákonný postup ministerstva práce v případě jiné zakázky.

Šiška do vazby, Hojer na svobodě

Jednoho z obviněných, Vladimíra Šišku poslal soud ve středu do vazby. Šéfa ministerského odboru informatiky Milana Hojera, který je spolu s ním obviněn z uplácení, naopak ponechal na svobodě. Státní zástupce navrhoval vazbu pro oba, protože se obával možného ovlivňování svědků. Hojer po skončení výslechů a následném rozhodnutí soudce odešel; nadále bude vyšetřován na svobodě.

Zatímco Šiška rozhodnutí soudu nekomentoval, Hojer při odchodu uvedl, že žádnou vinu necítí. Neměl prý na starosti veřejné zakázky a ani se neúčastnil jednání s dodavateli.

Policisté zadrželi oba muže v pondělí přímo v budově ministerstva. Obvinění souvisí i s jednou veřejnou zakázkou, respektive se způsobem jejího vyhlášení. [celá zpráva]

Policie má podle všeho dostatek důkazů, neboť podle MF Dnes oba muže dlouhodobě sledovala a uplácení si nahrála. V kauze figuruje i společnost OKsystem, která doposud počítačové systémy resortu spravovala (a po svém odstavení si podala stížnost k antimonopolnímu úřadu. Právě výměnou za stažení stížnosti měl Šiška společnosti nabídnout výhody a další zakázky). [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Hojer

Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) již v úterý oznámil, že pokud se Šiškovo obvinění potvrdí, přijme politickou odpovědnost a v čele resortu skončí. Ministrův postoj podporuje i celá TOP 09. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám