Hlavní obsah

Policie Drábkova náměstka zřejmě sledovala několik měsíců, má i nahrávky

Policie má jasné důkazy k obvinění náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky a šéfa ministerského odboru informatiky Milana Hojera. Měly by stačit jak k uvalení vazby, tak k postavení před soud. Mladá fronta Dnes (MfD) ve středu uvedla, že si policisté uplácení nahráli a podezřelé sledovali několik měsíců.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Šišku a Hojera odvedli kriminalisté v pondělí přímo z budovy ministerstva, oba jsou obviněni z podplacení. Podle kriminalistů souvisí stíhání se způsobem vyhlášení veřejné zakázky, podrobnosti ale nezveřejnili. Protikorupční policie podala podnět, aby byla na Šišku uvalena vazba. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) v úterý Šišku odvolal a řekl, že pokud se prokáže, že náměstek spáchal trestný čin, z ministerské funkce odstoupí. [celá zpráva]

Šiška podle MfD začal reformovat počítačové systémy na vyplácení sociálních dávek a přitom "odstavil" firmu OKsystem, která to dělala 20 let. Bez výběrového řízení, pouze dodatky ke smlouvě, prý zadal práci jiným spřízněným firmám. Deník píše, že společnost OKsystem si to nenechala líbit a podala stížnost k antimonopolnímu úřadu.

Stáhněte stížnost, dostanete zakázky, měl slibovat Šiška

Dál se podle MfD scénář odvíjel asi tak, že jednání Šišky a Hojera se zástupci firmy si policisté nahráli. "Vladimír Šiška tu slibuje, že pokud firma stáhne svou stížnost, zůstanou jí některé zakázky a další dostane. Přesnější údaje zatím policisté tají," uvádí list.

MfD také uvedla, že Milana Hojera policie vyšetřuje již delší dobu i kvůli Mostecké uhelné, a to v souvislosti s firmou Infotea, stoprocentně vlastněnou Mosteckou uhelnou, dnešní Czech Coal. Hojer byl od roku 2004 jednatelem této společnosti a podle informací deníku stál u jejího zrodu. Firma nakupovala pro Mosteckou uhelnou řadu věcí, hlavně IT technologie. Podle MfD se zdá, že nákupy byly předražené. Hojer podle MfD odešel z Infotey na konci května loňského roku. Pracoval prý pak pro Deep View, firmu spřízněnou s Vladimírem Šiškou, a poté přešel na ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám