Hlavní obsah

Jste nadčlověk, že máte 30 funkcí? ptal se divák při debatě Haška

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázku na tělo dostal v úterý večer v předvolební debatě v České televizi z Jihomoravského kraje tamní hejtman Michal Hašek a jednička na kandidátce ČSSD. „Jste nadčlověk, že zvládáte kromě hejtmana i 29 dalších funkcí?“ zeptal se ho divák. Hašek na to reagoval slovy, že je jak japonská kalkulačka. „Je velmi kvalitní a dovede si spočítat, co je pro jižní Moravu dobré,“ podotkl.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Vojtěch Adam, Jiří Crha, Jana Drápalová, Michal Hašek, Stanislav Juránek a Jan Vitula vystoupili v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce speciál

Článek

„Člověk nemusí být superman, jde o organizaci času,“ řekl hejtman. Hašek připomněl, že řada jeho funkcí zabere jen několik hodin ročně.

„Z platu poslance jsem přes 700 tisíc korun věnoval na charitu v Jihomoravském kraji,“ dodal s tím, že jeho působení v Praze mu dává „unikátní možnost projednávat řadu věcí s členy vlády“ přímo ve Sněmovně. Dodal, že ho také voliči ve volbách v roce 2010 do dolní komory vykroužkovali z 11. místa.

Podle lídra kandidátky KSČM a poslance Vojtěcha Adama by si každý poslanec měl projít komunální politikou. „Jde velmi dobře skloubit být starostou a poslancem a je to jen ku prospěchu,“ dodal.

Vévodily problémy v dopravě

Úterní debatě jinak dominovala především dopravní situace. Řeč se točila kolem zanedbanosti silnic 2. a 3. třídy, opravy dálnice D1, dopravní dostupnosti, konkurence na železnici, dálnice do Rakouska či hlavního vlakového nádraží v Brně.

Kandidáti na hejtmana naopak shodně odmítli zavedení spotřební daně z tichého vína, jak to zvažovala vláda. Podle regionálního lídra ODS Jiřího Crhy existuje příslib od premiéra Petra Nečase (ODS), aby daň nebyla zavedena.

Jednička lidovecké kandidátky Stanislav Juránek podotkl, že by šlo o velký omyl vlády a víno z jižní Moravy by ztratilo konkurenceschopnost na trhu. Jana Drápalová, která vede kandidátku Strany zelených, připomněla, že vinařství je důležité pro turistiku a péči pro krajinu v regionu.

Kandidáti nakonec slibovali, co chtějí do roka splnit. Drápalová chce prosadit snížení uvolněných zastupitelů ze 17 na sedm a umožnit cestování zdarma pro seniory a dětí do tří let v celém integrovaném dopravním systému kraje.

Hašek slíbil zachovat finanční podporu dobrovolným a profesionálním záchranářům a hasičům, zahájit výstavbu dvou zařízení pro seniory a začít deset projektů obnovy silnic.

Lídr kandidátky TOP 09 a Starostové Jan Vitula slíbil, že se zasadí o to, aby brněnské hlavní nádraží setrvalo v centru.

Adam by chtěl prosadit vrácení Muchovy Slovanské epopeje zpět do Moravského Krumlova. Juránek slíbil zahájení výstavby bytů a v případě, že se stane hejtmanem, tak i zřízení pojízdné kanceláře. Crha by naopak složil funkci místostarosty Blanska, prosadil by veřejná hlasování rady a zastupitelstva kraje a nechal by prověřit centrální nákupy v režii kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám