Hlavní obsah

Na prezidenta se nestřílí ani z dětské pistolky, říká muž, který zastoupil ochranku

Právo, Jaroslav Švehla

Na rozdíl od prezidentské ochranky zareagoval při střelbě na hlavu státu v Chrastavě okamžitě. Dvaašedesátiletý Václav Krček patřil do týmu, který zajišťoval technické zázemí při návštěvě prezidenta republiky minulý týden v Chrastavě. Byl to on, kdo chytil střelci Pavlu Vondroušovi ruku s pistolí a odstrčil ho od prezidenta.

Foto: Archiv V. Krčka

Václav Krček drží krátce po útoku Vondroušovu ruku.

Článek

Jak se to vlastně celé seběhlo?

Bylo to pár vteřin. Ten mladík se okolo mne prosmýkl, vytáhl na Klause pistoli a začal křičet: Ty hajzle, rozprodal jsi celou republiku! Tak jsem ho chytil za ruku a odtáhl pryč. Pak ještě chvíli vykřikoval a nakonec odešel kolem pódia pryč.

Neměl jste při incidentu strach?

Obával jsem se toho, že ochranka zasáhne proti mně. Jsem trochu mohutnější postavy, tak aby si nemysleli, že to jsem já, kdo tam dělá rozruch. Naštěstí se nic nestalo.

Co jste tam vlastně dělal?

Byl jsem tam napůl pracovně jako zvukař. Chtěl jsem popřát panu prezidentovi k svátku, když jsme oba Václavové.

Vyslýchala vás policie?

Na policii jsem byl okamžitě. Chtěli slyšet detailní popis události.

Co si o tom činu myslíte?

Naštvalo mě to. Nemusím být fanoušek Václava Klause, ale je to prostě prezident, a na prezidenta se nestřílí. Ani z dětské pistolky. Pořád o tom přemítám.

V jakém smyslu?

Myslím si, že mu někdo vedl ruku. Když někdo udělá takovou věc, není normální. To, co teď říká, nemá z vlastní hlavy. Zkrátka mi to nekoresponduje s tím, co udělal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám