Hlavní obsah

Audit středočeských projektů po kauze Rath dopadne neúspěšně, tvrdí Kalousek

Říčany

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je přesvědčen o tom, že kontrola regionálního operačního programu Střední Čechy dopadne neúspěšně. Audit zaměřený na rizikové projekty, zadaný v souvislosti s úplatkářskou kauzou bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), podle něj nejspíš vyústí v plošnou korekci celého programu. Uvedl to na setkání s občany v Říčanech u Prahy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Korekce neznamená to, že vám ty peníze někdo sebere. Korekce ale znamená, že vám neproplatí ty projekty, které už jste si zaplatili z vlastních zdrojů, a musíte si to přesunout někam jinak, kde neuděláte stejné chyby," řekl Kalousek.

Pokud audit prokáže vyšší chybovost, dotkne se to podle Kalouska i projektů, které jsou připraveny bezchybně. Evropská unie totiž určitou část peněz neproplatí a budou se muset přerozdělit v rámci jiných operačních programů. V aktuálním krajském rozpočtu by tak vznikl deficit.

Ředitel úřadu regionální rady Tomáš Novotný nedávno uvedl, že ROP Střední Čechy prověřoval Nejvyšší kontrolní úřad a výsledek byl podle něj uspokojivý. "Máme jeden z nejnižších nálezů v historii kontrol operačních programů, na půl miliardě bylo nalezeno pochybení za sedm milionů, což je 1,4 procenta," vyčíslil. Evropská komise podle něj toleruje chybovost do dvou procent, takže se ROP Střední Čechy vešel do limitu.

Ministerstvo financí pozastavilo v polovině května certifikaci pro ROP Střední Čechy. Certifikace označuje v celém procesu čerpání dotací fázi, která následuje až po proplacení peněz příjemcům. Dotace jim totiž úřady vyplácejí z českého státního rozpočtu a teprve následně stát tyto výdaje předkládá ke schválení Evropské komisi. Novotný předpokládá, že do konce roku by mohla být certifikace obnovena.

Reklama

Výběr článků

Načítám