Hlavní obsah

Školy mají dostávat peníze podle kvality, nikoli počtu studentů, míní Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas má za to, že by se při rozdělování peněz vysokým školám měla více zohledňovat jejich kvalita na úkor počtu studentů. Tato teze je součástí reformní novely o vysokých školách, kterou by měla vláda dostat na stůl do konce roku. Nečas to řekl v pondělí na slavnostním zahájení akademického roku na České zemědělské univerzitě v Praze.

Foto: ČZU

Premiér Petr Nečas (ODS) na slavnostním zahájení školního roku na České zemědělské univerzitě v Praze

Článek

Vláda prý chce chystané změny probrat s univerzitami. "Nikdo jiný stav vysokých škol nezmění než ony samy," upozornil Nečas s odkazem na masivní protesty akademiků proti reformám na začátku tohoto roku. Jako tři hlavní změny zmínil premiér financování, důraz na kvalitu a rozdělení škol podle typu poskytovaného vzdělání.

Nyní dostávají univerzity 80 procent peněz podle počtu studentů a 20 procent podle kvalitativních ukazatelů, například podle počtu mezinárodních výměn nebo úspěšnosti absolventů. To se podle Nečase musí změnit ve prospěch kvality.

"Bakalář nesmí být podřadný příznak nedostudovaného vysokoškoláka," řekl také Nečas rektorům z celé ČR. Každý ale podle něj nemá schopnosti pokračovat v navazujícím magisterském programu, takové lidi prý stát podporovat nebude. V souvislosti s tím zopakoval i nutnost zavedení poplatků za studium, přičemž o sociálně slabé, ale nadané studenty se prý musí stát postarat.

V České republice funguje 26 veřejných škol, dvě státní a 46 soukromých vysokých škol. V minulém školním roce studovalo na českých vysokých školách přes 392 tisíc lidí, z toho 339 tisíc na veřejných VŠ. Statistiky za tento rok ještě nejsou uzavřené, počet nově přijímaných studentů by ale mohl oproti loňsku klesnout. Na školy nastupují populačně slabé ročníky a ministerstvo školství víc přijatých studentů školám nezaplatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám