Hlavní obsah

Policie zatkla Drábkova prvního náměstka kvůli podplácení

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, val, jfk, dan

Protikorupční policie zasahovala v pondělí ráno na ministerstvu práce a sociálních věcí. Kvůli podezření z trestného činu podplácení odtud odvedla dva vysoké úředníky. Zadržen byl první náměstek ministra Vladimír Šiška a ředitel odboru informatiky Milan Hojer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Šiška na zasedání vlády loni v srpnu.

Článek

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej Právu potvrdil informaci serveru Týden.cz s tím, že oba muži byli zadrženi v pondělí v dopoledních hodinách. „Zadrželi jsme a následně obvinili dvě osoby, jsou to vysocí představitelé ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvedl Ibehej. „Obviněni byli z trestného činu podplácení ve spolupachatelství,“ dodal.

Podle informací Práva se policie na pondělní zásah připravovala delší dobu. Oba muži budou vyslechnuti jako obvinění ještě téhož dne. Hrozí jim až šestileté vězení nebo peněžitý trest. Obvinění se týká veřejné zakázky ministerstva, o kterou konkrétní zakázku šlo, nechtěl však mluvčí prozradit.

Ibehej pouze odpoledne odmítl, že by špičky ministerstva byly zadrženy v přímé souvislosti se systemizací resortu. „Předmět nabídnutého úplatku, ze kterého byli pracovníci MPVS obviněni, se prioritně netýká veřejné zakázky na systém pro výplatu sociálních dávek ani veřejné zakázky ohledně systemizace resortu MPSV,“ uvedl mluvčí. Za předčasnou označil i otázku, zda policie navrhne umístění obou obviněných do vazby.

Drábek je zaskočen

"Ministerstvo práce a sociálních věcí nemá dosud žádné informace o tom, z jakého důvodu a za jakým účelem dnes v dopoledních hodinách opustili prostory úřadu dva vysoce postavení zaměstnanci resortu v doprovodu neuniformovaných policistů," řekla Novinkám mluvčí úřadu Viktorie Plívová.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek je informacemi zaskočen. Tvrdí, že o policejním zásahu nevěděl. "Je s podivem, že nikdo z ministerstva ani já osobně jsme nebyli informováni o této věci, a to i přesto, že jsme se na důvody ptali. Přesto se nyní dočítám z tisku, že novináři jsou o věci spraveni a disponují přitom informacemi velmi konkrétními," uvedl.

Podle ministra na ministerstvu k žádnému pochybení nedošlo. „Jsem přesvědčen, že všechny procesy probíhají na ministerstvu standardně, v pořádku. Všechno se snažíme zveřejňovat na internetových stránkách. To je vše, co k tomu mohu říci,“ řekl Drábek Právu.

Státní zástupce zatím usnesení nedostal

Obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha, jehož úřad případ korupční zakázky na ministerstvu práce a sociálních věcí dozoruje, zatím neobdržel usnesení o zahájení trestního stíhání obou resortních funkcionářů. Podle trestního řádu musí policie státnímu zástupci usnesení doručit do 48 hodin, tedy nejpozději ve středu dopoledne.

„Že jsou obviněni, jsem se dozvěděl z médií,“ řekl Právu Bláha. „Předpokládám, že obvinění se bude týkat toho skutku, pro který byly vedeny i úkony trestního řízení, jež dozoroval zdejší úřad,“ podotkl dále. „Nemám ale k dispozici originál, respektive stejnopis usnesení o zahájení trestního stíhání. Proto nebudeme poskytovat žádné informace až do chvíle, než budeme disponovat přesným zněním toho, jak bylo obvinění naformulováno,“ dodal státní zástupce.

Podezření kvůli systému na vyplácení dávek

Vladimír Šiška byl již dříve kritizován kvůli údajně neprůhledným IT zakázkám na ministerstvu. Sporný byl například systém pro výplatu sociálních dávek, který byl spuštěn letos na jaře a na jehož realizaci nevypsal Drábkův úřad výběrové řízení.

Spekulovalo se o tom, že je dodavatel napojen na blízké okolí náměstka Šišky a ministra Drábka. Nadační fond proti korupci dokonce v únoru podal na oba muže trestní oznámení z důvodu podezření ze spáchání několika trestných činů v souvislosti se zaváděním nového systému.

„Už v červnu jsme popsali podivné okolnosti zakázky za 64 miliónů korun,“ řekl Právu analytik Nadačního fondu proti korupci Petra Soukenky a upřesnil: „Ministerstvo si nechalo za dva milióny korun udělat analýzu na systemizaci ministerstva práce a sociálních věcí od společnosti MSM Informační systémy. Následně vypsalo velkou zakázku za 64 miliónů, kterou vyhrála společnost Hewlett-Packard, ale v konsorciu s touto společností MSM Informační systémy,“ popsal údajný korupční mechanismus. „Společnost MSM Informační systémy vlastní člověk, který je personálně propojen přes jinou firmu s Michalem Polou, a ten byl odpovědný za ministerstvo za tuto 64miliónovou zakázku.“

Podání ze strany fondu prý od začátku směřovala proti náměstkovi Šiškovi, který byl za změny dodavatelů systému na přelomu roku zodpovědný, ale i proti ministru Drábkovi. Naopak v nich nefiguroval druhý zadržený muž, šéf ministerských informatiků Hojer.

ČSSD vyzvala Drábka k rezignaci

Sociální demokraté v reakci na zásah protikorupční policie vyzvali ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, aby okamžitě rezignoval.

Předseda strany Bohuslav Sobotka poukázal na to, že ČSSD Drábka opakovaně upozorňovala na problémy spojené s podivným řízením informačních systémů na ministerstvu a rizika spojená s působením náměstka Šišky. „Ministr veškerou opoziční kritiku odmítal a za svého náměstka, se kterým v minulosti i podnikal, se opakovaně zaručil, a vyplácel mu dokonce velmi nadstandardní odměny. Náměstek Šiška nesl například osobní odpovědnost za kolaps úřadů práce na začátku letošního roku,“ poznamenal Sobotka.

„Pokud byl dnes náměstek Šiška obviněn z korupce, musí nést politickou odpovědnost i jeho přímý nadřízený, ministr práce a sociálních věcí Drábek,“ dodal.

Premiér Petr Nečas má obvinění podle České televize za závažné. Ještě v pondělí se prý chce sejít s ministrem Drábkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám