Hlavní obsah

Další lidé otrávení metanolem by již neměli přibývat, věří Heger

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví Leoš Heger tvrdí, že se situace kolem jedovatého metanolu zlepšuje. Podle něj bylo od čtvrtka hospitalizováno pět lidí kvůli nebezpečné látce, přibývání pacientů by se ale mělo co nejdřív zastavit nebo výrazně zpomalit. „Domníváme se, že už se jedná o postkulminační stav celé té aféry,“ prohlásil Heger.

Zůstává deset pacientů hospitalizovaných kvůli otravě metanolemVideo: Novinky

 
Článek

Ministr to řekl po pondělním jednání krizového štábu. Doufá prý, že se jednalo již o jedno z posledních setkání této skupiny.

Jen zhruba dvě hodiny po Hegerově tiskové konferenci přitom přišla zpráva, že na následky požití metanolu zemřel další člověk. Celkem tedy na následky požití jedovaté látky zemřelo od 6. září 27 lidí. Deset dalších jich zůstává v nemocnicích.

Ve čtvrtek byly odvolány některé tzv. prohibiční zákony a zákaz prodeje se zaměřil jen na lihoviny vyrobené v letošním roce.

Podle Hegera pokračují příslušné orgány v kontrolní činnosti. Například hygienici provedli přes víkend kolem 1200 kontrol, při kterých v 20 případech zjistili porušování vyhlášky. „Zatížení sítě jedovatým nebo nelegálním alkoholem pravděpodobně ubývá,“ dodal ministr.

Heger rovněž informoval o vstřícném postoji Evropské komise. Ta již prý nemá proti postupům v Česku žádné výhrady. Uvedl, že jednou z priorit teď bude obnova exportu českých lihovin, zejména na Slovensko a do Polska, kde kvůli metanolové aféře zakázali jejich dovoz z Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám