Hlavní obsah

Koncept státní maturity není správný, myslí si polovina Čechů

Novinky, val
Praha

Podoba státních maturit, která se uplatnila v uplynulých dvou letech, je podle poloviny Čechů nesprávná. Ukazuje to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Rovněž se ukázalo, že oproti loňskému roku výrazně vzrostl podíl těch, kteří kritizují přípravu a průběh maturit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koncept státní maturity je správná myšlenka?

Článek

Letošní druhý ročník státní maturitní zkoušky se střetl se silnou kritikou. Výhrady byly vůči obtížnosti testů, kterými neprošlo velké množství žáků, i způsobu hodnocení. Výsledkem bylo odvolání šéfa společnosti Cermat, která projekt realizovala, a zákonná změna maturit, které mají mít v budoucnu jednu úroveň a dva povinné předměty. [celá zpráva]

Podle průzkumu CVVM rovná pětina lidí odmítá současný koncept státní maturity jako rozhodně nesprávný, dalších 29 procent lidí jej hodnotí jako spíše nesprávný. Pouhých 35 procent je opačného názoru. 16 procent lidí neví.

Oproti minulému roku, kdy mírně převažoval podíl těch, kteří považovali myšlenku státních maturit za správnou (43 procent), se tak veřejné mínění významně posunulo k negativnímu názoru na maturity. K názorovému posunu podle CVVM přispělo i to, že se snížil podíl respondentů, kteří volili odpověď „nevím“ (v roce 2011 jich bylo 20 procent).

Příprava selhala, shoduje se většina

Co se týče přípravy a průběhu letošního ročníku státních maturit, naprosto převažují negativní názory. 71 procent dotázaných se domnívá, že příprava a průběh byly špatné (36 procent rozhodně špatně, 35 procent spíše špatně). Pouhých šest procent dotázaných je opačného názoru (1 procento rozhodně dobře, 5 spíše dobře).

Podíl negativních odpovědí se oproti loňsku zvýšil o 17 procentních bodů. „Takže podle veřejnosti (v souladu s názorem odborníků i ministerstva) se maturity opravdu nevydařily,“ shrnuli autoři měření.

Anketa

Je současná podoba státních maturit vyhovující?
Ano
12,4 %
Ne
87,6 %
Celkem hlasovalo 3087 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám