Hlavní obsah

Starosta Nemanic pobírající statisíce od pumpařů odstoupil z kandidátky

Právo, Patrik Biskup
Nemanice

Starosta příhraničních Nemanic na Domažlicku Ivan Bartošek (ČSSD) odstoupil z kandidátní listiny pro letošní volby do krajského zastupitelstva. Odhodlal se k tomu poté, co Právo minulý týden zveřejnilo, že vedle úřednického platu dostává každý měsíc sto tisíc korun od společnosti Top Tank, provozující síť čerpacích stanic na hranicích s Německem.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Učinil tak po zdravém uvážení, aby jeho soukromé záležitosti nebyly zatahovány do politického boje,“ řekl Právu volební manažer strany Pavel Fojtík.

Bartošek je petrolejáři placen oficiálně za to, že pro ně pracuje jako konzultant. Má jim radit, jak a co mohou ještě zlepšit. Za to mu náleží měsíční stotisícová provize, kterou od roku 2010 pravidelně dostává na svůj účet.

Společnost Top Tank ovládají domažličtí podnikatelé Libor Hammer a Marek Hikl, kteří jsou úzce spjati s firmou Start Step. Ta na sklonku roku 2009 zprovoznila benzinku v areálu bývalé celnice na hraničním přechodu v Lískové, patřící právě pod Nemanice. Obec areál pronajala na dvacet let a měsíčně jde do její kasy částka, která nedosahuje ani poloviny Bartoškova soukromého příjmu od pumpařů.

Prý jen kontroluje

Sám Bartošek se na toto téma odmítl s reportérem Práva bavit. Pouze potvrdil, že pro firmu Top Tank pracuje jako podnikatel. O tom, co konkrétně dělá a jak je za to honorován, zarytě mlčel.

Jeho náplň práce vysvětlil spolumajitel firmy Top Tank Marek Hikl. „Jezdí na kontroly čerpacích stanic a podává o tom zprávy. Pro nás je to velmi důležité, odhalí se tím řada věcí, které pak ještě můžeme zlepšovat,“ uvedl už dříve Hikl.

Jeho společník Libor Hammer tvrdil, že částka, kterou firma Bartoškovi vyplácí, není jeho čistým ziskem. „Musí mít přece nějaké náklady, a ty mu dělají dvě třetiny. Takže si těžko přijde k nějakým velkým penězům,“ obhajoval Hammer starostu.

Příliš sdílný nebyl Bartošek ani před svými zastupiteli, kteří se sešli minulou středu. „Zeptala jsem se, jestli to, co se o něm píše v novinách, může nějak vysvětlit. Nejdřív mě odbyl, že není povinen se zpovídat. Pak tvrdil, že v tom článku jsou napsané samé lži,“ prohlásila zastupitelka Jana Brodská (nez.).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám