Hlavní obsah

Při metylalkoholové aféře selhala kontrola, shodují se politici

– Praha • Aktualizováno
Novinky,

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) se shodl s poslancem ČSSD Lubomírem Zaorálkem na existenci chyb při kontrole potravinářských výrobků. Problémem podle nich je, že část kontroly spadá pod ministerstvo zemědělství a část pod ministerstvo zdravotnictví. Bendl jinak čelil v nedělní Partii na Primě tvrdé kritice kvůli kolkům a požadoval, aby stát stáhl, popřípadě vykoupil podezřelý alkohol.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl

Článek

Zaorálek uvedl, že problémem je rozpad hygienické služby. Plánuje se i její privatizace.

„Resortismus je v něčem ničivý. Kontrola potravin by měla být pod jedním resortem. Zákon o potravinách s tím počítá,“ řekl Bendl s tím, že ale proti částem návrhu zákona mělo výhrady ministerstvo zdravotnictví, které by přišlo o část pravomocí. „Praxe ukazuje, že se to zjednodušit má,“ řekl Bendl, ale neuvedl, zda by souhlasil s tím, aby vše měl na starosti jiný resort. „Jde o kvalitu masa, zvěřiny,“ řekl.

V nedělních Otázkách Václava Moravce řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: "Je to vážné selhání státu při kontrole." Zmínil, že to neodhalili ani celníci, ani hygiena, ani státní zemědělská a potravinářská inspekce a požaduje analýzu, proč k tomu došlo. S jeho návrhem souhlasí i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09): "Analýza je naprosto legitimní požadavek. Vláda dala jasné zadání s jasným termínem. Musí být (provedena) podrobná analýza všech represivních složek."

Zaorálek tvrdě zkritizoval postup vlády. Podle něj nebude zajištěno, aby se starý alkohol neprodával dál. „Stát by měl alkohol vykoupit. Opatření nových kolků nesouvisí s bezpečnostní a zdravím obyvatel, ale pouze s výběrem daní,“ řekl Zaorálek.

Prodejci se mají obrátit na dodavatele

Bendl kontroval: „Na staré lahve nové kolky nepůjdou. “Také dodal, jak se bude postupovat u už vyrobeného alkoholu, přičemž odmítl vykupování veškerého alkoholu. I tak ale jsou podle Bendla opatření dostatečná. Podle něj se mají prodejci obrátit na dodavatele, aby uvedli původ: „Chcete-li prodávat alkohol, u něhož neumíte určit, kde jste ho koupili, musíte si jej nechat zkontrolovat hygienickou stanicí. Oni vám vystaví doklad. U skladu musí doložit, kde ho vzali, když to nedoloží, musí ho zlikvidovat.“

Zlikvidovat se musí podle Kalouska  do dvou měsíců. Podle něj by se to mělo dělat pod dozorem celní správy a likvidovat líh podle zákona o odpadech.

Bendl ale odmítl Zaorálkův návrh, aby alkohol podobně jako v USA a Velké Británii mohly prodávat jen licencované obchody: „Někdo ale musí ty licence udělovat a musí se stanovit kritéria, aby to nebylo podle modrých očí.“ Uvedl, že právě vydávání licencí by mohlo v našem prostředí vést k další korupci.

Kalousek je pro zpřísnění prodeje. Uvedl i to, pro jakou by byl formu: "Licencovaná vázaná živnost pro ty, co prodávají zboží zatížené spotřební daní." Tedy i benzín a cigarety.

Pro koncesovaný prodej je i předseda Unie výrobců a dovozců lihovin Pavel Dvořáček. Chtěl by také, aby tam, kde se bude prodávat alkohol, byly registrační pokladny.

Zvýšení daně povede k posílení černého trhu

Zaorálek jej obvinil, že nechce nic s problémem dělat a umožní dál prodávat alkohol ne z kvasného lihu, ale z denaturovaného čištěného savem. Také se pustil do Bendla, že se nemůže stále vymlouvat na to, jaké je české prostředí, protože i v něm se musí nastolit řád a pořádek.

Zaorálek také útočil, že stát nechce zvýšit spotřební daň na alkohol, což v rozhovoru pro Hospodářské noviny naznačoval ministr zdravotnictví Leoš Heger s tím, že se mu to nedařilo prosadit. Bendl uvedl, že na vládě se nyní o spotřební dani na alkohol nejednalo, ale že je proti zvýšení, protože to jen povede k posílení černého trhu.

Ministr financí ale uvedl, že on by byl i pro zvýšení této daně: "Já jsem o tom s panem ministrem zdravotnictví mluvil. V zásadě je směřování spotřební daně alkoholu nahoru správný krok, není to základní potravina, ale smysl by to mělo, kdyby celá oblast postupovala společně." Zmínil, že my máme daň ve výši 280 korun, a v sousedních zemích je i na minimu stanoveném EU ve výši deset eur (251 korun). Vzhledem k volnému trhu by to nemělo efekt.

Také předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je pro zvýšení spotřební daně, uvedl ale: "Nejprve je nutné ucpat všechny díry, kterými uniká černý alkohol, a posílit, aby bylo ochráněno zdraví konzumentu, teprve pak je možné vést debaty, zda je možné zvýšit spotřební daň."

Reklama

Výběr článků

Načítám