Hlavní obsah

Šéf ochranky prezidenta kvůli útoku na Klause odstoupil z funkce

– Praha • Aktualizováno

Šéf útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka sám odstoupil z funkce. Cítí osobní odpovědnost za své podřízené, kteří selhali při incidentu v Chrastavě na Liberecku, kde šestadvacetiletý Pavel Vondrouš muž několikrát vystřelil z plastové pistole na prezidenta Václava Klause.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šéf policejního útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka

Článek

K rozhodnutí dospěl Sklenka již v pátek poté, co viděl televizní záznam incidentu. O svém rozhodnutí neprodleně informoval prezidenta Klause, řekl v sobotu novinářům s tím, že ve věci se "rozhodl zachovat jako chlap" a neumí si prý představit, že by postupoval jinak.

"Ačkoliv jsem na místě nebyl a opatřením v Chrastavě jsem osobně nevelel, po zhlédnutí incidentu, nad kterým se mohu nyní už jenom mračit, cítím osobní odpovědnost za jednání mých podřízených, bez ohledu na to, zda mohli nebo nemohli uvedenému incidentu zabránit," prohlásil Sklenka.

Chování svých podřízených nechtěl nyní komentovat, protože celá věc se vyšetřuje. "Myslím, že situace pro mé chlapce byla velmi složitá. Znovu opakuji, že vstup chráněné osoby do davu, který není předem kontrolován, je vždy velmi složitou záležitostí," poznamenal pouze.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Celou událost nyní šetří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), zda nedošlo k porušení povinností strážní služby. Podle některých politiků a bezpečnostních expertů totiž ochranka nezareagovala tak, jak měla. [celá zpráva]

„Incident při zajištění bezpečnosti pana prezidenta v Chrastavě budu odpovědně hodnotit na základě oficiálních závěrů odborného týmu náměstka policejního prezidenta, který intenzivně prověřuje celou událost. Přesto od začátku vnímám skutečnosti související s postupem ochranné služby za profesní selhání. Bezodkladně musí být přijata opatření, aby k takovému selhání už nedošlo,“ prohlásil v sobotu policejní prezident Martin Červíček.

Pavel Vondrouš vystřelil z plastové pistole na prezidenta Václava Klause při páteční návštěvě Chrastavy na Liberecku. Policie ho poté zadržela. Za výtržnictví mu nyní hrozí až dva roky vězení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám