Hlavní obsah

Tisíce lidí si ve Staré Boleslavi připomínají národního světce Václava

Právo, Novinky, ČTK, sts, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stará Boleslav

Ve Staré Boleslavi vypukly oslavy na počest českého národního světce Václava. Na slavnostní mši na Mariánském náměstí, kde byl kníže Václav zavražděn v roce 935, dorazilo více než dva tisíce lidí. Účastní se jí i prezident Václav Klaus.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na oslavách nechyběli ani poutníci s dobovými kroji

Článek

Klaus šel okolo desáté hodiny na Mariánské náměstí v čele průvodu. Na místě je kromě něj také ministr financí Miroslav Kalousek, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek či vicepremiérka Karolína Peake s manželem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus na slavnostech

Na mši nechyběli ani prezidentský kandidát Jan Fischer s chotí, šéfka Suverenity Jana Bobošíková či Vladimír Franc, který se také uchází o Hrad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezidentský kandidát Jan Fischer s chotí

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Franc a Jana Bobošíková

Sváteční den ve Staré Boleslavi uzavře chrámový koncert Žesťového kvintetu Ústřední hudby Armády České republiky v chrámu Nanebevzetí Panny Marie a večerní historický průvod se svatým Václavem zakončený ohňostrojem. V bazilice svatého Václava bude až do odpoledních hodin vystavena relikvie světce a v obou staroboleslavských chrámech bude po celý den poutní duchovní program.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lebka sv. Václava na slavnostní mši na náměstí ve Staré Boleslavi

Svatého Václava si užijí i Pražané. Patron české země navštíví náměstí, které nese jeho jméno a kde má i sochu, hned dvakrát, a to ve 14:00 a v 16:00. Knížete na koni budou v historickém průvodu doprovázet rytíři rovněž na koních, kejklíři i tanečnice.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Slavnostní mše na Mariánském náměstí

Tržiště bude nabízet pochoutky z medu, marcipánové sladkosti z Bavorska, ale i tradiční české dobroty, k nimž patří trdelník, bramborák, buchty s tvarohem a ořechy nebo s povidly a švestkami. Chybět nebudou burčák a víno. Kromě potravin a nápojů budou k mání dřevěné výrobky do domácnosti a hračky. Své umění předvede kovář.

Foto: Milan Malíček, Právo

Oslavy na počest českého národního světce Václava

Reklama

Výběr článků

Načítám