Hlavní obsah

Rebelové v ODS trvají na nezvyšování DPH a nabízejí privatizaci

• Aktualizováno

Poslanci ODS, kteří se v poslední době vymezují vůči návrhu vládního úsporného balíčku, se ve čtvrtek sešli s premiérem Petrem Nečasem a dalšími lidmi z vedení ODS. Rebelujícím poslancům vadí zvyšování daní a požadují změny v balíčku, s nímž kabinet spojil hlasování o vyslovení důvěry. Jednání trvalo asi čtyřicet minut, k žádoucímu výsledku však nedospělo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Pokračujeme v jednání," řekl Právu místopředseda ODS Pavel Drobil, který se schůze osmičlenné  skupiny zúčastnil.

Zástupci stranických rebelů na jednání podle informací Práva trvají na svých požadavcích, z nichž je zásadní nezvyšovat DPH. Místo toho rebelové navrhují například privatizovat některé společnosti se státní účastí.

"První čtení, jak daňového balíčku, tak státního rozpočtu, jsou spojené nádoby a nedojdeme-li k dohodě, tak daňový balík i státní rozpočet budou stát na vodě, takže klíčové bude druhé a třetí čtení obou tisků," řekl před jednáním jeden z poslanců Marek Šnajdr.

Mezi revoltujícími poslanci a vedením ODS je podle něj zatím shoda na tom, že jako zdroj snížení růstu dluhu státu by mohly být použity výnosy z privatizací a větší úspory státu.

"Naše priority se soustředí do provozních výdajů státu, státních služeb, nákladů na státní organizace, to jsou prostředky, kde je dostatečná rezerva k tomu, abychom nemuseli znovu zvyšovat daně," řekl Šnajdr.

Reklama

Výběr článků

Načítám