Hlavní obsah

Na pulty bude smět asi třetina lahví, které prodejci stáhli

Aktualizováno

Zástupci Potravinářské komory, Unie výrobců a dovozců i Svazu obchodu a cestovního ruchu ve čtvrtek ocenili rozhodnutí vlády ukončit částečnou prohibici. Podle jejich odhadu by se přímo do oběhu mohla vrátit až třetina alkoholu, který je nyní na skladech. Jde o lihoviny vyrobené před 1. lednem letošního roku.

Nejzásadnější teď bude podle výrobců a obchodníků boj s černým trhemVideo: Novinky

 
Článek

Podle šéfa svazu obchodu Zdeňka Juračky je občas obtížné určit, kdy byl alkohol vyroben, doplnil ale, že asi sedm miliónů lahví bude moci být uvedeno zpět do oběhu. Staženo bylo asi 20 miliónů lahví.

Prohibice na tvrdý alkohol by měla skončit v jednu hodinu po poledni. Již dopoledne zveřejnilo ministerstvo vnitra vyhlášku, která stanovuje přesné znění rodných listů alkoholických nápojů.

Rodný list bude obsahovat údaje o množství alkoholu, výrobci, druhu destilátu, datu výroby či číslu šarže.

Foto: Sbírka zákonů

Jeden z formulářů, které budou dokladovat původ alkoholu

Lihoviny nemají na sobě běžně uvedeno, kdy byly vyrobeny, protože většina z nich nemá datum spotřeby. Nekazí se. Na některých lahvích je ale uveden kód výrobce, z nějž jde rozluštit, kdy a kde byla tekutina stočena.

Zástupci producentů a výrobců považují povinnost opatřovat lihoviny rodným listem za administrativně náročnou, nicméně ji v rámci boje proti nelegálnímu alkoholu akceptují.

Šéf Potravinářské komory Miroslav Toman doplnil, že vláda by měla rovněž více kontrolovat dovoz metanolu, zavést koncese na prodej alkoholu a více kontrolovat výrobce, aby se podobná situace nemohla opakovat.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) svolal na čtvrteční 13. hodinu tiskovou konferenci, na níž by měl ukončení prohibice ohlásit. Ve středu večer se na jejím ukončení dohodla vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám