Hlavní obsah

V Krkonoších se objevila smečka pěti vlků

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchlabí
Aktualizováno

Vlci vyhubení v Krkonoších spolu s medvědy koncem předminulého století začínají zřejmě opět pronikat do kdysi domovského teritoria. Smečku pěti vlků zpozorovali tento týden obyvatelé východní části nejvyšších českých hor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zoologové formou rozhovoru s pozorovateli ověřili, že skutečně jde s vysokou pravděpodobností o skupinku těchto kriticky ohrožených zvířat, která kdysi byla v Krkonoších doma,“ přiblížil mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Vlci tvořili do poloviny 19. století nedílnou součást krkonošské fauny a fungovali jako přirození regulátoři stavů zvěře, ale i menších predátorů. V roce 1400 se uvádí hojný výskyt vlků v Obřím dole. Vlky nakonec vyhnala s Krkonoš postupující kolonizace hor, kdy lidé nenašli vhodný způsob soužití s těmito šelmami.

Musím přiznat, že při hustotě osídlení a návštěvnosti Krkonoš bych ještě před dvěma lety něčemu takovému nevěřil
zoolog Jiří Flousek

Výskyt vlků v Krkonoších dokládá řada zachovalých záznamů. Například v 17. století uvádějí prameny setkání vlka s několika pocestnými, přecházejícími Krkonoše.

Posledního zastřelili v roce 1842

Jiné zdroje píší o vlčici se sedmi vlčaty zabité v roce 1761 na slezské straně hor. Poslední vlk byl na české straně zastřelen v roce 1842 a na severní, slezské, v roce 1810. Později do zimních Krkonoš občas přebíhali vlci z východu Polska, Beskyd a Karpat. Po druhé světové válce byla tu a tam hlášena pozorování vlků, ovšem vesměs šlo spíše o záměnu se zatoulanými či zdivočelými psy.

„Nedávný úspěšný návrat vlků do relativně nedaleké Lužice dal naději, že v příštích letech budeme mít šanci zaznamenat jejich přítomnost také v nejvyšších horách. Jeden z prvních průzkumníků se k nám vydal loni na podzim, opět do východních Krkonoš, Ale tentokrát se zdá, že návštěva byla početnější. Musím přiznat, že při hustotě osídlení a návštěvnosti Krkonoš bych ještě před dvěma lety něčemu takovému nevěřil. Vypadá to ale, že se naděje stala skutečností,“ řekl zoolog Správy KRNAP Jiří Flousek.

Zatím je podle ochranářů předčasné spekulovat, zda se vlci vrátí do Krkonoš natrvalo, nebo zůstane jen u podobných náhodných návštěv osamělých jedinců a malých skupinek. „Jisté však je, že lidé se rozhodně nemají čeho obávat a chovatelé, kterým by vlci způsobili škodu na zvířatech, mají ze zákona právo na náhradu,“ dodává ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám