Hlavní obsah

Konec prohibice vyhlásí vláda dnes v noci nebo ve čtvrtek

Právo, dan
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) počítá s tím, že vláda dnes nebo zítra ukončí prohibici, což bude znamenat, že hospodští a obchody budou moci znovu prodávat alkohol. Ale pouze ten, který bude mít nový kolek a bude mít tzv. rodný list. Zároveň vláda povolí likérkám vyvážet zboží do ciziny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

„Vyhlášení by mohlo být po zasedání vlády, kdy to uvedeme do života a kdy se rozeběhne řetězec s novými kolkovanými lahvemi atd. Bude to konec prohibice, který bude znamenat, že pustíme alkohol do hospod i do vývozu,“ řekl Právu Heger.

Kdy ale bude zasedat vláda, není jasné, bude to až po jednání Sněmovny, které se ale  protáhne do pozdního středečního večera. Podle Hegera je tak pravděpodobnější, že konec prohibice bude vyhlášen až ve čtvrtek ráno.

„Podle mého odhadu o zrušení prohibice budeme jednat dlouho do noci a závěr vyhlásíme až zítra ráno,“ řekl Právu Heger.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) předpokládá, že pokud se jednání Sněmovny protáhne do večera, zasedne vláda až zítra ráno. Kvůli prohibici očekává dlouhou diskusi. Podle ní se již na minulém jednání shodli, že nebude problém s tím, aby lahve alkoholu získaly rodný list dodatečně.

„Problémem budou ty otevřené lahve v barech, protože zatím nevíme, jak zabránit tomu, aby hospodští nepřelévali starý alkohol do nově okolkovaných lahví,“ řekla Právu Peake.

Anketa

Vadí vám, že se v obchodech a restauracích neprodává tvrdý alkohol?
ano
11,9 %
ne, ale kdyby to trvalo delší dobu, asi by mi to vadilo
17,8 %
vůbec mi to nevadí
70,3 %
Celkem hlasovalo 65962 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám