Hlavní obsah

Změny DPH opozice neprosadila, firmy budou přiznání podávat elektronicky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci schválili novelu zákona o DPH, která pro většinu podnikatelů zavádí povinnost podávat přiznání k DPH v elektronické podobě. Opozice se snažila vložit do návrhu i změny sazeb daně z přidané hodnoty, žádný z pozměňovacích návrhů však neprošel. Normu dostane k posouzení Senát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek na schůzi Sněmovny

Článek

Návrh na zachování sazeb DPH na úrovni 14 a 20 procent předložil poslanec VV Michal Babák a také sociální demokrat Adam Rykala. "Kdybych se rozkrájel, tak něco takového podpořit nemůžu," řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Sněmovna nyní projednává také vládní stabilizační balíček, který obě sazby zvyšuje od příštího roku o jeden bod na 15 a 21 procent. Pokud by ho Sněmovna neschválila, platil by již dříve schválený zákon, který obě sazby od příštího roku sjednocuje na 17,5 procenta.

Novela zavádí s účinnosti od roku 2014 povinnost plátců DPH podávat přiznání pouze elektronicky. Opatření se nebude vztahovat na drobné živnostníky a firmy s obratem do šesti milionů korun ročně.

Nespolehliví plátci daně

Novela má také zabránit daňovým únikům. Zavádí například institut tzv. nespolehlivého plátce daně. Takový status může získat ten plátce DPH, který závažným způsobem neplní své povinnosti ve vztahu ke správě daně. Kdokoliv by s takovým subjektem obchodoval, vystavuje se riziku ručení za nezaplacenou DPH.

Poslanci schválili návrh rozpočtového výboru, který mimo jiné navrhl, aby nespolehliví plátci, kteří mají jako zdaňovací období kalendářní čtvrtletí, měli toto období pouze měsíční. Pro nové plátce DPH bude jako zdaňovací období, za které podávají daňové přiznání, povinně platit po stanovenou dobu kalendářní měsíc. V případě, že plátce splní zákonem stanovené podmínky, bude si moci jako zdaňovací období zvolit kalendářní čtvrtletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám