Hlavní obsah

Nečas: Dovoz metanolu musí podléhat kontrole

Novinky, jas
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) po schůzce se zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin, Potravinářské komory a Asociace hotelů a restaurací uvedl, že by do budoucna nebylo od věci začít více kontrolovat dovoz metanolu a případně zvážit jeho zdanění. Metanol se totiž v Česku nevyrábí a navíc je v průmyslovém využití nahraditelný.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

Nečas dále uvedl, že vláda se ve středu nebude zabývat zrušením prohibice, ale pouze jejím zúžením. Výrobcům chce v této souvislosti pomoci s obnovením důvěry spotřebitelů. Postupně by mělo dojít  k povolení vývozu tuzemských lihovin.

Ministerstvo zdravotnictví navrhne kabinetu, aby restaurace a prodejci dostali 60denní lhůtu k prokázání nezávadnosti alkoholu. "My budeme navrhovat, aby byla doba 60 dní na to, aby si i ti nejmenší majitelé skladu s lihovinami - v maloobchodech, restauracích - mohli od dodavatele nebo výrobce list o kvalitě lihu opatřit," vysvětlil ČTK ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Do oběhu by mohl zamířit i alkohol opatřený novými kolky a pomyslným "rodokmenem".

O případném odškodnění lidí poškozených konzumací metanolu nechtěl premiér v úterý spekulovat.

Nečas zároveň poděkoval policii, které se podařilo odhalit zdroj otrav metanolem. Ty si vyžádaly již 26 obětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám