Hlavní obsah

Problémy způsobují vaše socialistické návrhy, odmítl výzvu TOP 09 Šťastný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechte si své výzvy i socialistické návrhy a držte se koaliční dohody. Tak v úterý zareagovali někteří z rebelujících poslanců ODS na výzvu předsednictva TOP 09, které vyzvalo občanské demokraty, aby si v zájmu pokračování koalice zajistili podporu pro stabilizační balíček a další sporné zákony. Ty část občanských demokratů odmítá, neboť se opírají o růst daní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný

Článek

TOP 09 vyzvala ODS, aby dodržela koaliční dohody stran stabilizačního balíčku, který počítá s růstem DPH, i penzijní reformu, kterou poslancům v pondělí vrátil prezident Václav Klaus. Právě k jeho názorům mají rebelující poslanci blízko. TOP 09 dodala, že bez přijetí těchto norem nemá koalice další důvod k existenci.

"Všichni jsme něco slíbili, a teď je potřeba to plnit. Máme nějakou koaliční dohodu, ve které není nic o zvyšování daní," reagoval pro Právo na výzvu TOP 09 jeden z rebelů ODS Marek Šnajdr.

Ještě ostřeji se vyjádřil další z poslanců ODS Boris Šťastný. „Já vyzývám TOP 09, ať ODS k ničemu nevyzývá. Kdyby nebylo jejích levicových návrhů jak z dob socialistických vlád, tak tu tenhle problém vůbec nemáme,“ řekl Šťastný.

Poslanci svorně tvrdí, že pro ně nepředstavuje problém samotná penzijní reforma, ale zvyšování daní, které má rozpočtu kompenzovat její dopady. "My nemáme žádný problém s důchodovou reformou jako takovou, ale nechceme, aby se platila z neustálého dalšího a dalšího zvyšování daní," poznamenal další z  rebelů Petr Tluchoř.

Premiér Petr Nečas (ODS) spojil hlasování o stabilizačním balíčku s hlasováním o důvěře vládě.

Reklama

Související články

TOP 09 pohrozila ODS koncem vlády

Předsednictvo TOP 09 vyzvalo své koaliční partnery z ODS, která se nyní potýká s „rebelií“ několika poslanců proti stabilizačnímu balíčku a dalším předlohám,...

Výběr článků

Načítám