Hlavní obsah

Klaus podráží vládu, připojil se Schwarzenberg ke kritice prezidentova veta

New York

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se připojil ke kritikům veta, které v pondělí uplatnil prezident Václav Klaus na zákony daňové reformy. Podle šéfa TOP 09 prodlevy ve schvalování penzijní reformy poškozují Českou republiku. Změnu prý bylo nutné provést už před 15 lety, prohlásil Schwarzenberg v New Yorku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Článek

Klaus v pondělí své veto zdůvodnil tím, že nad penzijní reformou neexistuje potřebná shoda. Ministr zahraničí to ale odmítá. V předvolební době je podle něj takovou shodu složité najít, což prezident jako zkušený politik musí vědět.

"Popravdě řečeno to nepovažuju za nejlepší postup, když prezident vládu, kterou jmenoval, podráží," uvedl ministr, který je nyní stejně jako prezident v New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN.

Ministr také odmítl Klausovo vyjádření, že reforma v současné podobě počítající se spořením do soukromých fondů představuje po finanční krizi hazard s důvěrou občanů. "Je to model, který v jiných zemích docela dobře funguje. Myslím, že vláda má konat, vláda musí nést riziko, že bude za to při volbách potrestána, má konat, k tomu je zvolená a má uskutečnit svůj program. Při volbách potom bude za to odměněna, nebo na to doplatí," řekl Schwarzenberg.

Dodal, že oddalování přijetí reformy bude znamenat také zátěž pro státní rozpočet.

Schwarzenberg nechce odhadovat, jaké jsou vyhlídky důchodové reformy při opětovném hlasování ve Sněmovně. "Moje prorocké vlastnosti jsou slabé," řekl. Část poslanců ODS nicméně naznačuje, že by zákon již nemusela podpořit. Schwarzenberg doufá, že se tak nestane.

Reklama

Související články

Klaus vetoval penzijní reformu

Prezident Václav Klaus vetoval zákony důchodové reformy. Vadí mu, že nejde o konsensus širšího spektra společnosti a varoval rovněž před nejistými výhledy...

Výběr článků

Načítám