Hlavní obsah

K vracení podezřelého alkoholu by mohly motivovat daňové slevy, míní Nečas

Praha

Premiér Petr Nečas si prý dovede představit, že by maloobchody a restaurace motivovala k vrácení alkoholu s nejasným původem vratka spotřební daně a DPH. Novinářům to v pondělí řekl s tím, že jde jen o jeho osobní názor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas

Článek

Vláda již dříve informovala o tom, že v důsledku prohibice bylo staženo přes 20 miliónů lahví alkoholu z obchodů, restaurací a dalších zařízení. Policejní prezident Martin Červíček v pondělí varoval, že na českém trhu může být ještě až 15 tisíc litrů závadného alkoholu. [celá zpráva]

Likérky zatím kompenzace nežádají

Veřejnost by se proto měla mít na pozoru. Napomoci může také likvidace alkoholu s nejasným původem. Právě jako pobídku, aby firmy vracely takovýto uskladněný alkohol, Nečas "nechce automaticky smetat ze stolu" možnost zavedení daňové vratky. Měla by být ale především motivací, aby byl alkohol vrácen k řízené likvidaci.

Na adresu výrobců a distributorů, kterým prohibice způsobila ztráty, Nečas uvedl, že otázka jejich kompenzací není na stole. Unie výrobců a dovozců lihovin v pondělí informovala o tom, že zatím nebude otázku finančních ztrát a jejich kompenzací řešit.

Podobu prohibice projedná vláda ve středu

O možném zmírnění nynější podoby prohibice bude vláda jednat ve středu. "Obnova řádného trhu s lihovinami a s lihem je v zájmu vlády, nemáme důvod to zdržovat ani o jeden den," zdůraznil Nečas. Upozornil ale, že na prvním místě musí zůstat ochrana zdraví a životů občanů.

Úplný zákaz prodeje tvrdého alkoholu v Česku platí od pátku 14. září, zakázán je nyní i export. Série otrav nebezpečným alkoholem si vyžádala 25 obětí, desítky lidí jsou stále v nemocnici.

Policie v pondělí oznámila, že v souvislosti s kauzou obvinila dva lidi, které podezírá, že otrávenou směs úmyslně namíchali a přes distributora alkoholu ji uvedli do oběhu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám