Hlavní obsah

Usvědčit zdrogované řidiče má být snazší, poslanci předložili návrh

– Praha
Novinky, val

Poslanci v čele s Dagmar Navrátilovou a Jiřím Rusnokem (oba LIDEM) v minulých dnech podali do Sněmovny novelu zákona o silničním provozu. Ta by policistům usnadnila usvědčování řidičů z požití drog. Vypadla by totiž nutnost znaleckého posudku.

Foto: Profimedia.cz

Zdrogování řidiče musí zatím potvrzovat znalec.

Článek

V současnosti musí vyšetřovatelé při podezření odebrat danému řidiči krev i moč a provést stěr, pak přichází na řadu ještě znalecký posudek, který určí, zda je řidič skutečně ovlivněn návykovou látkou.

Navrátilová s Rusnokem ale navrhují, aby právě znalecký posudek z celého dokazovacího procesu vypadnul. „Oproti současnému stavu chceme zavést tzv. analytický princip, který je zakotven v legislativě některých zemí, jako je například Německo, Belgie a Švédsko, dle kterého je řidič zakázanou látkou ovlivněn, pokud je přítomna v krvi,“ vysvětlili. [celá zpráva]

Od srpna se snažili pro svůj návrh, který je jedním z pilotních projektů strany LIDEM, získat co největší podporu napříč politickým spektrem. Nyní informovali o tom, že byl návrh podán do Sněmovny, a uveden tak do legislativního procesu. Nejprve jej však musí odsouhlasit vláda, teprve poté se jím bude zabývat Sněmovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám