Hlavní obsah

Nečas přirovnal Klause kvůli vetu penzijní reformy ke komunistům

Právo, Novinky, jas, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí v reakci na veto prezidenta, kterým se postavil proti zavedení druhého pilíře důchodového systému, uvedl, že hlava státu nepochybně ví o dopadech veta na stabilitu kabinetu. Později jej přirovnal ke komunistům.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

„Já argumenty prezidenta znám velmi dobře, protože je už rok slýchám od představitelů komunistů, socialistů a odborů,“ řekl premiér na tiskové konferenci po zasedání výkonné rady ODS.

Klaus se v New Yorku vůči výroku premiéra ohradil. Pro ČTK řekl, že je nerad, že Nečas jeho veto zlehčuje.

"Můj názor na tu reformu nebyl bleskem z čistého nebe. Já myslím, že to pan premiér mohl očekávat. To je první věc. Úvaha o tom, jestli jsou toto podobné názory těm, či oněm, to já myslím, že je falešné. On ví, jaké jsou mé názory na tyto věci," řekl Klaus.

S prezidentem souhlasí nejen šestice rebelů, kteří už před časem nepodpořili daňový balíček, ale třeba i poslanec Boris Šťastný. „Tito poslanci pro tento zákon předtím hlasovali ve třech čteních. Ten veletoč by měli nějakým způsobem vysvětlit,“ prohlásil Nečas. Dodal, že podle něj důchodová reforma naprosto odpovídá volebnímu programu ODS.

Nečas: Prezidentovy kroky ohrožují stabilitu vlády

Dopoledne Nečas shrnul, že jeho kabinet sliboval zavedení druhého pilíře v programovém prohlášení. "Tato vláda přestala přešlapovat na místě a předložila řešení, jehož základní principy obsažené v předcházejících legislativních normách pan prezident nevetoval," připomněl Nečas ve shodě s ministry financí a práce a sociálních věcí, kteří argumentují podobně.

"Vyšli jsme vstříc opozici dobrovolnou účastí v systému a možností zavést předdůchody. Pokud přesto opozice nesouhlasí, je to z její strany jen politikum a výmluvy nedělat ve skutečnosti nic," míní Nečas, který připomněl i prezidentova slova o tom, že se neztotožňuje s argumenty opozice.

"Pan prezident určitě ví, že některé jeho kroky, vycházející z argumentace opozice, nepřispívají k politické stabilitě vlády," ohradil se Nečas s odkazem na to, že někteří rebelující poslanci ODS mají pro veto prezidenta pochopení.

Pro přehlasování veta přitom vláda potřebuje podporu minimálně 101 poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám