Hlavní obsah

John podpořil reformu penzí, Klasnová ho klepla přes prsty

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do schizofrenní situace se dostalo vedení Věcí veřejných (VV). Zatímco předseda véček Radek John řekl Právu, že by on sám pro zavedení druhého pilíře zvedl ruku, šéfka klubu Kateřina Klasnová záhy ujistila, že dvanáct poslanců VV nebude přehlasovávat veto prezidenta Václava Klause.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci Věcí veřejných

Článek

Premiér Petr Nečas (ODS) potřebuje k přehlasování veta 101 hlasů, potíže mu dělají vlastní rebelující poslanci. Zprvu to vypadalo, že by s koalicí mohly hlasovat VV, jelikož se John stavěl pro zavedení druhého pilíře. V první fázi véčkaři přitom hlasovali společně s opozicí proti důchodové reformě.

„Já osobně bych to umožnil. Pokud se nic neudělá, dostaneme se do finanční katastrofy, protože bez reformy dojde ke kolapsu. Když jsme byli ve vládě, tak jsme prosadili, aby byl druhý pilíř dobrovolný a aby poplatky bankovních domů byly minimální. Když je systém na principu dobrovolnosti, je možné projekt rozjet, protože chybí peníze na penze,“ řekl Právu John. Podle něj se strana bude o podpoře reformy v úterý bavit na klubu.

Předseda VV si myslí, že je na lidech, aby se rozhodli, zda se do systému zapojí, nebo ne. „Když do systému půjde málo lidí, tak stát neztratí. Vyvedené peníze jsou totiž vázány na účast občanů. Tento pokus o reformu systému sice není ideální, aspoň dává občanům možnost svou účastí říci ano, nebo ne. Bude to tedy takové referendum,“ dodal John.

Klasnová: Předseda zapomněl na výhrady strany

Proti jeho slovům se ale ohradila šéfka klubu Kateřina Klasnová. Podle ní si zřejmě John nevzpomněl na výhrady véček ohledně mezigenerační solidarity. Dodala, že v nynější podobě poslanci VV pro druhý pilíř s vládními poslanci ruku nezvednou.

„Radek John zřejmě řekl svůj momentální názor, ale stanovisko klubu je jednoznačné. Nebudeme hlasovat proti prezidentskému vetu, protože nebyla zavedena mezigenerační solidarita, ač byla v programovém prohlášení,“ řekla Právu.

John později svá slova korigoval prohlášením, že VV by na druhý pilíř kývly jedině pod podmínkou mezigenerační solidarity. "Premiér má podporu jistou pouze, pokud by držel slovo a doplnil do návrhu mezigenerační solidaritu. Bez toho to VV nepodpoří," dodal John.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus vetoval penzijní reformu

Prezident Václav Klaus vetoval zákony důchodové reformy. Vadí mu, že nejde o konsensus širšího spektra společnosti a varoval rovněž před nejistými výhledy...

Výběr článků

Načítám