Hlavní obsah

Zavadil vzal zpět slova o nejhorší vládě od 50. let

Právo, Novinky, jim, jas
Aktualizováno

V pondělí se po půlroční odmlce sešla k jednání nad návrhem státního rozpočtu tripartita. Odbory rozpočet nadále odmítají, výhrady vůči němu mají i zástupci zaměstnavatelů. Více než o sporných bodech se navíc v posledních dnech hovořilo o ostrých výrocích odborového předáka Jaroslava Zavadila, který označil současnou vládu za nejhorší kabinet od roku 1950.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Slova předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) se dotkla premiéra Petra Nečase (ODS). "Srovnávat nás s vládou vrahů, která připravila o život doktorku Miladu Horákovou, je taková nehoráznost, že pokud pan Zavadil nevezme svá slova zpět, odmítám se s ním nadále setkávat, včetně jednání tripartity," uvedl premiér, který následně dosáhl toho, že Zavadil svá slova zmírnil. Řekl, že byla řečena v nadsázce a příště by se vyjádřil jinak. [celá zpráva]

Nečas na pondělní jednání dorazil. Zavadil na tiskové konferenci po jednání uvedl, že byl premiérem požádán, aby vzal kontroverzní výrok zpět, což podle svých slov učinil a celá záležitost je tím vyřešena.

V minulosti odcházeli odboráři

Podle Zavadila vadí odborům v návrhu rozpočtu zejména postup vlády, která počítá s platností doposud neschválených zákonů. Zaměstnavatelé by uvítali větší redukci státní správy. Naopak jsou potěšeni podporou dopravy, výzkumu a vzdělávání.

V minulosti opustili jednání tripartity několikrát odboráři. Vadil jim přístup kabinetu, který s nimi chtěl jednat o věcech, které již sám schválil. Vláda naopak nevyhověla jejich požadavkům, mezi něž patřil odklad penzijní reformy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám