Hlavní obsah

Nabídka Švédska nebyla výhodná, řekl ke gripenům Vondra

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Za neuspokojivou považuje česká vláda i ministertsvo obrany nabídku Švédska na další pronájem nadzvukových stíhaček gripen pro českou armádu. V rámci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády ČR to v sobotu na letišti v Mošnově řekl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr Alexandr Vondra na tiskové konferenci.

Článek

Stejný názor tlumočil při pátečním nočním, zhruba hodinovém, jednání i švédské ministryni obrany Karin Enströmové. „Vysvětlil jsem jí velmi podrobně důvody, které českou vládu vedly k závěru, že švédská nabídka nebyla uspokojující. Vyložil jsem jí naše představy. V jednání budeme pokračovat, musíme najít něco, co bude výhodné pro obě strany,“ poukázal Vondra.

Dodal, že se se švédskou ministryní Enströmovou dohodl na pokračování jednání. „Čas máme do konce listopadu.“ Za českou stranu bude nyní vyjednávat pozměněný vyjednávací tým, který povede Vondrův první náměstek Vlastimil Picek. „Je oboustranná vůle pokračovat, předpokládám, že to nebude jednoduché. Uvidíme,“ řekl ministr obrany.

Podle něj jsou jen dvě cesty. Buď se vyjednávací týmy dohodnou na nových podmínkách dlouhodobého pronájmu gripenů, nebo se současná smlouva prodlouží o dva, tři roky a vláda vyhlásí nové výběrové řízení na nadzvukové stíhačky pro českou armádu.

„Nadzvukové letectvo rozhodně chceme udržet, ale platí i druhá věc. Ekonomické možnosti státu i ministerstva nejsou neomezené, a to ekonomické hledisko je rozhodující. A já nepřistoupím na žádnou dohodu, která by nebyla pro českou stranu výhodná,“ ujistil Vondra.

Pronájem 14 švédských stíhaček Jas-39 Gripen za 19,6 miliardy korun, schválila před osmi lety vláda Vladimíra Špidly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám