Hlavní obsah

Prahou projely tisíce lidí na kole, chtěli zažít město jinak

– Praha
Právo, trj

Tisíce cyklistů projely v sobotu dopoledne centrem metropole, ačkoli počasí se mračilo. Trasa vedla z Václavského náměstí do Karlína a po magistrále zpět. Řidiči aut zůstali trčet v kolonách, než je minul dav, který podle odhadu jednoho z policistů mohl mít čtyři až pět tisíc hlav.

Foto: Petr Janiš, Právo

Prahou projely tisíce lidí, slavili týden mobility.

Článek

Zatímco čelo pelotonu objelo celé Václavské náměstí a zahýbalo do Opletalovy ulice, chvost od Můstku ještě nevyjel. V Karlíně se slavilo zavedení zóny s třicetikilometrovou rychlostí, která má zabránit vážnějším nehodám. Těšnovský tunel rozezněly tisíce zvonků, ale i reprodukovaná hudba z beden na vozíku za koly.

Na magistrále cyklisté, mezi nimiž byly i malé děti, za policejní asistence opanovali Hlávkův most. Peloton se blížil k hlavnímu nádraží, zatímco poslední u Florence najížděli do opačného směru. Slavil se tak týden mobility. Účastnili se i zástupci britské, dánské a švédské ambasády.

Zažít město jinak

Na cyklojízdu v sobotu odpoledne a večer navazují sousedské slavnosti v rámci festivalu Zažít město jinak. Za sedm let existence se rozšířil už do více než dvaceti čtvrtí. Ulice a náměstí se mění v pěší korza, kavárny, tržiště, místa her, koncertní pódia a divadelní scény. Podle organizátorů na jeden den všichni zažijí, jak by Praha mohla vypadat, kdyby se omezil provoz aut.

Festival se rozšířil i do okrajovějších čtvrtí

„Festival podporuje místní obyvatele, ale i místní podniky, kavárny a malé obchody. O pořádání slavnosti je obrovský zájem. Oproti loňskému roku je festival více než dvakrát větší a očekáváme, že do budoucna dále poroste,“ uvedl produkční akce Jakub Hradilek.

„Lidem záleží na tom, jak vypadají ulice v jejich okolí, a jsou pro jejich proměnu ochotni vynaložit spoustu energie. Součástí je i mnohem větší vůle budovat občanskou společnost,“ doplnila mluvčí Auto*matu Tereza Vohryzková.

Festival se bude konat v Břevnově, Braníku, Dejvicích, Holešovicích, Libni, v Karlíně, na Vinohradech, Žižkově, Malé Straně či Starém Městě. Připojily se i čtvrti od centra vzdálenější. Patří mezi ně Jižní Město, Kyje, Strašnice či Trojmezí. Podrobnosti lze najít na webu zazitmestojinak.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám