Hlavní obsah

Metanolová série bez konce, v Havířově zemřela žena, hlášeni další otrávení

– Kroměříž • Aktualizováno

Sedmapadesátiletá žena otrávená metylalkoholem zemřela v pátek večer v Nemocnici s poliklinikou v Havířově na Karvinsku, oznámil náměstek ředitele nemocnice pro léčebnou péči Jaroslav Lux. Jde o 24. oběť metylalkoholu v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Pacientka přes veškerou resuscitační péči zemřela ve večerních hodinách na oddělení ARO," řekl Právu Lux. Dodal, že žena byla na oddělení přijata v kritickém stavu po konzumaci velkého množství jedovatého alkoholu.

"Již při přijetí upadla pacientka do bezvědomí až kómatu, ze kterého se během hospitalizace už neprobrala," popsal s tím, že se jednalo o první pacientku, ze série současných otrav, u které byla laboratorně, potvrzena přítomnost metanolu.

Nejvíce postižených je právě z Moravskoslezského kraje, kde jedovatý alkohol způsobil smrt již 14 lidí.

Moravskoslezští kriminalisté k sobotnímu dni zadrželi kvůli otravám metylalkoholem 24 osob, všichni byli obviněni, zatím 11 z nich skončilo ve vazbě.

První otrava v Kroměříži

Případů otravy přibývá. Kroměřížská nemocnice přijala v noci na sobotu starší ženu z Kroměřížska s těžkou otravou metylalkoholem. Její stav je stabilní, řekla ráno mluvčí nemocnice Veronika Klímová. Jde o prvního pacienta s otravou v této nemocnici.

Ve Zlíně je hospitalizováno šest mužů a jedna žena, stav pacientů se postupně lepší. Dva muži leží na jednotce intenzivní péče, ostatní na lůžkových odděleních interny. Nemocnice již v týdnu propustila po úspěšné léčbě postupně pět pacientů, všichni jsou bez následků.

Stav šestačtyřicetiletého muže, který leží ve vsetínské nemocnici od pondělí, je stabilizovaný. Ve Zlínském kraji po požití závadného alkoholu již zemřely tři ženy.

Otravu metanolem hlásí také Čáslav

Člověka s otravou metanolem přijala také čáslavská nemocnice. U muže z Třemošnice na Chrudimsku bylo zjištěno pouze netoxické množství, v nemocnici zůstává na pozorování. Píše to Kutnohorský deník.

Muž si podle listu koupil alkohol v obchodě v Ronově nad Doubravou. Policisté kvůli tomu ve městě uzavřeli dvě asijské prodejny a vyšetřují, zda v nich nebyly prodávány závadné lihoviny.

Celkem bylo od začátku metanolové kauzy ve Středočeském kraji zaznamenáno pět otrav, čáslavský případ je šestý. Nekvalitní alkohol si vyžádal jednu oběť - v pražské nemocnici zemřel osmatřicetiletý muž z Příbramska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám