Hlavní obsah

Vláda prohloubí chudobu, kritizují odbory návrh rozpočtu

– Praha
Novinky, val

Odboráři se rozhodli po půl roce vrátit na jednání tripartity. Chtějí se zúčastnit pondělního jednání, na kterém se má řešit návrh státního rozpočtu na příští rok. Proti němu mají řadu výhrad.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Odboráři se jednání tripartity zúčastnili naposledy v březnu. Tehdy jejich předáci ze schůze nasupeně odešli s tím, že je kabinet seznamuje s již odsouhlasenými normami. Podle ministrů byl ale odchod odborářů z jednání předem připraveným „divadýlkem“, které jim mělo zajistit vyšší přízeň před dubnovou protivládní demonstrací. Odbory poté na protest přestali na jednání docházet.

V pondělí by zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů měli probírat návrh státního rozpočtu na rok 2013.

„Možnosti napadnout takovéto rozpočty se nevzdáme,“ nechal se v pátek slyšet šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Ten také na tiskové konferenci prohlásil, že mu vadí zejména úsporné kroky vlády a to, že návrh neobsahuje žádná protikrizová a prorůstová opatření.

„Návrh rozpočtu říká: občané, zapomeňte na růst platů a mezd,“ dodal Zavadil. Podotkl, že vládní kroky povedou k prohloubení chudoby v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám