Hlavní obsah

V tuzemáku s pravým kolkem bylo 50 procent metanolu

Liberec

Padesát procent metanolu obsahovala lahev tuzemáku, ze které pil šestatřicetiletý muž z Libštátu ze Semilska. Láhev byla opatřena pravým kolkem. Muž je nyní v umělém spánku a dostal dvě dávky norského léku fomepizol.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Lahev tuzemáku, ze které se v pondělí napil, byla z 50% metylalkohol. Potvrdily to odborné rozbory Celního úřadu. Lahev s jedovatým alkoholem měla zhruba před měsícem koupit partnerka hospitalizovaného muže v asijské večerce v nedaleké Lomnici nad Popelkou.

Policisté obchod uzavřeli a ve spolupráci s celníky provedli uvnitř kontrolu.

„Žádná další lahev stejného označení tuzemáku se v prodejně nenacházela, a ani nebylo zjištěno jakékoliv porušení předpisů ohledně nakládání s alkoholem,“ uvedla mluvčí policie v Libereckém kraji Vlasta Suchánková s tím, že v současné době je vyšetřování zaměřeno na zjištění původu závadné lihoviny.

Muž je ve vážném stavu

Muže ve vážném stavu přivezla manželka do jilemnické nemocnice v úterý večer. V nemocnici mu naměřili 0,5 promile metylalkoholu a měl problémy s viděním. V Libereckém kraji je to zatím jediný případ otravy metanolem. [celá zpráva]

Hospitalizovaný pacient je ve stabilizovaném stavu, v umělém spánku. Je napojen na dialyzační jednotku a lékaři mu dali už druhou dávku norského léku fomepizol. „Zdá se, že by to mohl dobře zvládnout,“ uvedl ředitel jilemnické nemocnice Jiří Kalenský.

Metanol má v Česku už více než dvě desítky obětí. V nemocnicích je několik desítek otrávených. Kvůli metylalkoholu platí po celém Česku zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu 20 a více procent. Vláda podnikla kroky ke zmírnění prohibice. Platit začne třeba vyhláška o nových kolcích, které označí lahve s bezpečným alkoholem. Ty by se mohly vrátit do obchodů a restaurací zhruba do dvou týdnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám