Hlavní obsah

Celníci věděli o smrtelných látkách v alkoholu dva roky, tvrdí sdružení výrobců

Novinky, val
Praha

Sdružení výrobců lihovin zkritizovalo Generální ředitelství cel (GŘC) kvůli tomu, že před dvěma lety objevila v padělcích alkoholických nápojů nebezpečné látky, které se používají k denaturaci lihu. Ačkoli mluvčí GŘC tvrdí, že se nejednalo o nadlimitní množství látek, podle sdružení byla koncentrace smrtelná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí Generálního ředitelství cel (GŘC) Jiří Barták v úterý v České televizi uvedl: „My (GŘC) jsme během minulých let nikdy v žádném vzorku nenašli nadlimitní množství metanolu ani jiné látky, která by někoho mohla otrávit, anebo zabíjet.“

Sdružení výrobců lihovin ale nesouhlasí. Padělky nalezené a zkontrolované celní správou v roce 2010 podle nich obsahovaly Isopropylalkohol (propanol, IPA) a zbytky dalších látek, a to ve smrtelném množství. Látka je podle sdružení smrtelná již v dávce 15 gramů.

"Vzhledem k tomu, že v padělaných lihovinách bylo zjištěno okolo 31 ml/la (mililitr na litr čistého alkoholu - pozn. red.) této látky, tak smrtelnou dávkou již může být požití 1,5 litru 40% padělané vodky,“ uvedl předseda sdružení Pavel Kučera.

Případ bude šetřit GIBS

Barták ale trvá na svém. Zdůrazňuje, že objevené množství látek skutečně nebylo nadlimitní. "Nikdy jsme neobjevili nadlimitní množství takovýchto látek," řekl Novinkám ve čtvrtek.

„Jak vyplývá z protokolů celní správy z podzimu 2010, celní správa již tehdy věděla, že jsou produkty malých výrobců opakovaně padělány a obsahují nebezpečné látky. Na tyto padělky ohrožující životy konzumentů však neupozornila. Naopak Sdružení výrobců lihovin dlouhodobě na zneužívání denaturace Generální ředitelství cel upozorňuje,“ dodal Kučera.

Podle zjištění ČTK se nyní celým případem začne zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). "Tato informace je pro nás podnětem. Budeme se jí zabývat a zjišťovat, jestli se tyto okolnosti zakládají na pravdě," řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám