Hlavní obsah

Poslanci se před volbami bojí debaty o platech, soudci mohou zůstat bez peněz

Právo, ada, nig

Poslanci nechtějí před volbami příliš dráždit veřejnost debatou na téma svých a soudcovských platů, a proto raději ve středu vyřadili z programu sněmovní schůze novelu platového zákona, která má politikům i soudcům přidat od příštího roku tisíce korun měsíčně.

Foto: Profimedia.cz

Debata o platech soudců se může vládě vrátit jako bumerang.

Článek

Svůj krok navenek zdůvodňují tím, že stále neexistuje dohoda všech stran, jak by platová úprava měla vypadat.

Jenže hrou na nedráždění veřejnosti poslanci riskují, že novela zákona neprojde do konce roku celým schvalovacím kolečkem a soudci mohou zůstat od ledna příštího roku na mizině. Nebude jim totiž z čeho vypočítat plat, takže by nebrali nic. Ne tak ale politici. Ti mají jistotu, že jejich platy sice nevzrostou, ale ani neklesnou – zůstanou na dnešní úrovni.

Běží o to, že Ústavní soud (ÚS) vyhověl na jaře stížnosti soudců, kterým se nelíbilo opakované snižování jejich platů. A zrušil tu část zákona, která stanoví pro soudce tzv. platovou základnu, od které se jejich příjmy odvíjejí.

Vláda dala ruce pryč

Parlament tedy musí schválit novou základnu. A v tom je právě kámen úrazu.

Situaci poslancům neusnadnila ani vláda, která nechtěla vzít rozhodnutí o výši platů politiků a soudců – a tedy i svých – na sebe a do parlamentu poslala návrh s pěti variantami, čímž nechala alibisticky hlavní odpovědnost na poslancích a senátorech.

Poslanci se netají, že se jim kroutí prsty z toho, že by soudci měli být privilegovanou vrstvou placenou ze státního rozpočtu, jíž na rozdíl od ostatních platy porostou.

„Uznávám, že náš nález vytvořil zákonodárcům šibeniční termín, ale do konce roku musí vyřešit platové otázky soudců obecných soudů, protože jinak by neměli soudci od 1. ledna žádný plat, a to je nepřijatelná situace,“ potvrdil Právu předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Bude-li dohoda, bude zákon včas

Na platy soudců jsou přitom napojeni „pupeční šňůrou“ také státní zástupci, kteří sice mají vlastní platový zákon, ale jejich platová základna je v něm stanovena na 90 procent základny, kterou mají v zákoně danou soudci.

Poslanci se dušují, že i když se začnou platovým zákonem zabývat až na říjnové schůzi, je možné při dobré vůli spočívající ve zkrácení lhůt vše do konce roku stihnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

„Zatím nebyl čas na debatu, jak by novela měla vypadat,“ řekl Právu šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura, který ve středu stažení zákona z programu schůze za všeobecného souhlasu navrhl. Připustil, že se mu ale nelíbí, že by si jediní soudci měli finančně polepšit.

Obdobně se vyjádřil i předseda klubu soc. dem. Jeroným Tejc. „Budeme hledat řešení, jak nálezu vyhovět, ale neumím si představit, že bychom to upravili tak, že zde bude jediná privilegovaná vrstva, které nemůže plat klesnout,“ řekl Právu s tím, že platy politiků by ale rozhodně stoupnout neměly.

Případné riziko z neschválení do konce roku prý chtějí poslanci eliminovat právě dohodou všech stran, tedy včetně opozice, díky které by novelu nemusel vracet Senát.

Blažek se obává chaosu

Kvůli zatvrzelosti politiků tak není vyloučeno, že parlament nakonec vrátí do zákona platovou základnu, kterou Ústavní soud zrušil a která činí dvouapůlnásobek platu v nepodnikatelské sféře. Pak hrozí další žaloby soudců, kteří trvají na tom, aby se do zákona vrátila původní verze s trojnásobkem, kterou parlament snížil z důvodu solidarity se státními zaměstnanci před dvěma lety.

Nových soudů se obává ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který Právu řekl, že parlament by měl předejít situaci, která podle něj nemá ve světě obdoby. „Považuji za nutné vyhovět nálezu Ústavního soudu nebo se dostaneme znovu do situace, kdy jednotliví soudci se budou domáhat svých platů a bude to chaos,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám