Hlavní obsah

Nečas chce co nejdřív rozjet prodej lihovin, tentokrát s "rodným listem"

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas označil za prioritu co nejrychlejší obnovení trhu s lihem. Kvůli tomu na středečním jednání vlády předloží svým kolegům návrhy, které počítají především se zpřísněním pravidel pro informování o lihovinách. Chce zavést nové kolky a tzv. rodné listy lihovin, které by podrobně informovaly o „cestě“ daného produktu od výrobce ke spotřebiteli.

Nečas představil chystané novinky v prodeji lihovinVideo: Novinky

 
Článek

Prohibice je podle Nečase z dlouhodobého hlediska neakceptovatelná, a to zejména kvůli dopadu na ekonomiku. „Doplácí na to slušní podnikatelé,“ řekl.

V první řadě musí být umožněn náběh nové produkce do oběhu. Kvůli tomu je zapotřebí posílit informační povinnosti výrobců a distributorů lihovin. Každá nová lahev by měla být v budoucnosti opatřena tzv. rodným listem, který by udával podrobné informace o posunu daného produktu od výrobce ke spotřebiteli.

Šarže nyní uskladněných lihovin by měly být překontrolovány a překolkovány, a to v rámci několika dní. Lahve by měly být identifikovány s konkrétní šarží lihu, projdou také kontrolou v akreditované laboratoři.

Nečas chce nové kolky

V dlouhodobém horizontu vypracuje vláda nový legislativní balíček. Jeho součástí bude například zavedení zcela nových kolků s lepšími bezpečnostními prvky. Cena kolku se nebude odvíjet jen od jeho výrobní ceny, ale nově by do něj mohla být zahrnuta spotřební daň nebo její část.

Nečas plánuje také elektronizaci celého systému sledování lihovin. „Každá šarže lihovin by například mohla být označena konkrétním identifikačním kódem, jehož pomocí by šlo sledovat celou jeho cestu,“ vysvětlil Nečas.

Podle jeho návrhu chce zavést koncesi na prodej lihovin. Ta by byla nároková při splnění daných podmínek. Nebyl by tak podle premiéra prostor pro korupci úředníků.

Premiér bude vyžadovat analýzu fungování finanční a celní správy a jednotlivých inspekčních a kontrolních orgánů. „Veřejnost si zaslouží odpověď na otázku, zda za posledních osm let stát v oblasti distribuce lihovin neselhal,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám